Kock-Anders inspirerar

Lax- och räkröra

ca. 4 portioner

ca 400 g varmrökt lax
ca 100 g skalade grovhackade räkor
3 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 dl finhackad gräslök
Zest från 1 st citron
1/2 dl grovhackad dill

Dela laxen och hacka räkorna grovt.
Blanda övriga ingredienser. Rör i lax och räkor försiktigt.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Servera på en smörgås tillsammans med ett salladsblad, lite tomat, gurka eller paprika. Enkelt att ta med på picknicken!

View Comments

Magic Mountain Riesling Trocken

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Weingut Josef Leitz
  • Druvsammansättning: Riesling 100%
  • Pris: 750 ml 159 kr
  • Artikelnummer: 70626

Bourgogne Chardonnay

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Pris: 750 ml 129 kr
  • Artikelnummer: 76083

Pasta med het tomatsås

Ingredienser (4 personer)
1/2 dl olivolja
25 g smör
6 skivor parmaskinka, fintärnad
1 silverlök, hackad
3 klyftor hackad vitlök
1 msk chiliflakes
1 dl vodka
1 burk (400g) passerade tomater
1/2 dl hackad bladpersilja
1 dl riven parmesanost
2 dl grädde
Ca 400 g pasta t.ex. Rigatoni eller Penne
Havssalt

Värm upp smör, olivolja, silverlök, vitlök, chili, parmaskinka och lite havssalt i en kastrull som är stor nog att även rymma pastan senare. Rör om så att allt täcks av olja och smör och låt puttra ett par minuter på medelhög värme tills vitlöken är gyllene. Tillsätt tomaterna, rör om och låt puttra utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 15 minuter. Tillsätt vodka och grädde och rör om. Låt puttra i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med havssalt och eventuellt mer chiliflakes.
Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten. Häll av i ett durkslag när pastan är "al dente". Pastan ska nästan vara underkokt så den kan koka färdigt i såsen.
Tillsätt pastan i tomatsåsen och rör om. Vrid ner till låg värme och lägg på lock och låt vila 1-2 minuter så att pastan suger upp såsen. Avsluta med att vända ner den hackade persiljan. Servera i djupa tallrikar med riven parmesanost.

View Comments

Sonoma County Zinfandel

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Seghesio Family Vineyards
  • Druvsammansättning: Zinfandel 87%, Petite Sirah och Carignan 13%
  • Pris: 750 ml 209 kr
  • Artikelnummer: 22562

Lättrökt laxtartar med het färskostcrème

ca 4-6 personer

400 g färsk lax
100 g rökt lax
200 g färskost
1 finhackad röd chili
2 msk riven ingefära
1 lime zest och saft
1/2 msk fisksås
1/2 dl hackad koriander
salt och peppar

Tärna laxen fint och blanda.
Blanda ingredienserna till färskostcrémen. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer limesaft för syrans skull.
Låt lax och créme stå och dra i minst fyra timmar innan servering så att smakerna gifter sig.
Servera gärna med krispig gemsallad och krutonger. Garnera med plockad koriander.

View Comments

Monti Garbi Soave

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Druvsammansättning: Garganega 85%, Chardonnay 10%, Trebbiano di Soave 5%
  • Pris: BIB 3000 ml 245 kr
  • Artikelnummer: 2078

Kyckling med rotfukter och rödvinsky

600g benfri kyckling (tex kycklingbröst eller kycklinglårfilé)
Ca 1-1,5 kg skalade blandade rotfrukter (tex små potatisar, morötter, betor, palsternacka, persiljerot, jordärtskocka, välj dina favoriter)
½ dl olivolja till rotfrukter

1 påse ruccola (ca 70 g)
100g tapenade
3 msk olivolja till dressing
2 msk balsamicovinäger
Salt och peppar

Rödvinssky
3 dl mörk reducerad kalvfond
4 dl rött vin
1s t skivad bananschalottenlök
2 timjankvistar
25g smör
salt, peppar och citronsaft
Krydda kycklingen med salt och peppar. 
Bryn i stekpanna tillsammans med några kvistar rosmarin samt två hela vitlöksklyftor. Stek klart i ugnen på ca 100 grader till en innetemperatur på ca 65 grader.

Skär rotfrukterna i önskad storlek och rosta i ugn med olivolja, salt och peppar på ca 200 grader.

Blanda tapenade med 3 msk olivolja och balsamicovinäger. När rotfrukterna är klara, vänd i rucolasalladen och häll över tapenadedressingen.

Rödvinssky: Blanda rödvin, lök och timjan i en kastrull och reducera till nästan ingen vätska återstår. Tillsätt kalvfond och låt sjuda i ca 5-10 minuter. Tillsätt smöret i tärningar och smaksätt med sal, peppar och eventuellt lite citronsaft för mer syra. Sila skyn och servera.

För en helt vegetarisk rätt, utesluta kycklingen och förstärk rotfrukterna med matvete eller quinoa.

View Comments

Amarone Selezione Antonio Castagnedi

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Druvsammansättning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina och Oseleta 10%
  • Pris: 750 ml 269 kr
  • Artikelnummer: 28002

Rostad paprikadressing

INGREDIENSER
300 g skalad och rostad röd paprika (på glasburk)
1 dl olivolja
4 msk rödvinsvinäger
10 st basilikablad
1/2 dl hackad gräslök
salt
peppar


INSTRUKTIONER
Mixa alla ingredienser förutom gräslöken till en slät sås. Tillsätt gräslök, smaka av med salt och peppar samt ev. en nypa socker och eller lite mer vinäger.
Detta är en mångsidig dressing som kan användas både som sås och som dressing till grönsaker. Gott till grillat grönt, grillat kött eller hela portabellosvampar.
Tillsätt 2 msk färskost för en krämigare dressing till en sallad.

View Comments

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%
  • Pris: 750 ml 119 kr
  • Artikelnummer: 73018