Kock-Anders inspirerar

Rostad paprikadressing

INGREDIENSER
300 g skalad och rostad röd paprika (på glasburk)
1 dl olivolja
4 msk rödvinsvinäger
10 st basilikablad
1/2 dl hackad gräslök
salt
peppar


INSTRUKTIONER
Mixa alla ingredienser förutom gräslöken till en slät sås. Tillsätt gräslök, smaka av med salt och peppar samt ev. en nypa socker och eller lite mer vinäger.
Detta är en mångsidig dressing som kan användas både som sås och som dressing till grönsaker. Gott till grillat grönt, grillat kött eller hela portabellosvampar.
Tillsätt 2 msk färskost för en krämigare dressing till en sallad.

View Comments

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%
  • Pris: 750 ml 118 kr
  • Artikelnummer: 73018

Lammstek med betor, getost, stekt sallad och olivsky

Till 4 personer ca 800g urbenad lammstek.

Temperera köttet i minst 2h. Salta, peppra och krydda gärna med lite blandade örter. Grilla eller stek tills lammet har en innetemperatur på ca 56-58 grader. Om du steker en hel lammstek bryn den först i panna och gör den därefter klar i ugnen på låg temperatur ca 90 grader. Låt vila minst 20 minuter innan du skär upp köttet.

800 g blandade betor
150 g smulad getost
3 msk olivolja
½ dl strimlad basilika
Salt och peppar

Baka betorna i ugnen på 150 grader tills de är mjuka. Låt svalna, skala och dela i klyftor. Värm betorna i olivoljan, smaka av med salt och peppar avsluta med basilika och getost.

Olivsky
3 dl mörk reducerad kalvfond
4 dl rött vin
1 dl hackade svarta oliver
1 st skivad bananschalottenlök
2 timjankvistar
½ dl god olivolja
Salt, peppar och citronsaft

Blanda rödvin, lök och timjan i en kastrull och reducera tills nästan ingen vätska återstår. Tillsätt kalvfond och låt sjuda i ca 5-10 minuter. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft för mer syra. Sila skyn, tillsätt hackade oliver och olivolja.

Stekt sallad
4 st huvuden hjärtsallad
4 msk olivolja
Salt och peppar

Dela hjärtsalladen men behåll roten. Stek hastigt i olivolja och krydda med salt och peppar. Servera tillsammans med lammet och betorna.

View Comments

Brancaia Chianti Classico

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 100%
  • Pris: 750 ml 149 kr
  • Artikelnummer: 70725

Glaserade revbensspjäll

ca. 4 portioner

ca 1 kg tjocka revbensspjäll 

3 msk salt 

2 msk socker 

1,5 dl honung

2 dl balsamvinäger

0,5 dl grovriven ingefära

1 msk fänkålsfrö

3 msk japansk sojasås


Blanda salt och socker. Marinera spjällen över natten.

Karamellisera honungen i en kastrull på hög värme. Den ska bli bronsbrun, men passa noga så att den inte bränns vid. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och reducera till ca ¼ återstår. Spola av spjällen i kallt vatten och torka av dem. Lägg dem i en ugnssäker form och slå över glacen. Vänd runt spjällen så att de täcks helt.

Täck formen med tre lager plastfolie eller lock och baka i ugn på 90 grader i ca 8 timmar. Ett bra tips om man behöver ugnen på dagen är att köra spjällen över natten. Lyft spjällen ur formen och reducera buljongen som blivit till en glace. Dela spjällen och pensla med glacen.

Dessa spjäll är både himmelskt goda och fantastiskt möra. De passar utmärkt till påsklunchen eller vårmiddagen tillsammans med ugnsrostade rotsaker eller en vårig grönsallad.

Smaklig måltid!

View Comments

Pasta med vinägerstekt fläsksida, tomater, örter och parmesan

4 portioner

Ca 400 g pasta av valfri sort

500 g tärnat rimmat fläsk

20 st halverade körsbärstomater

4 msk hackad gräslök

½ dl strimlad basilika

100 g riven parmesan

½ dl rödvinsvinäger

½ dl balsamvinäger

Salt och svartpeppar

 

Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten. Spara 1 dl av kokvattnet.
Lägg fläsket i en stekpanna och tillsätt vinägern. Låt vinägern koka in och fläsket få färg i stekpannan. Avsluta med att lägga i tomaterna och gräslök.
Blanda sedan allt med pastan och kokvattnet. Smaka av med salt och peppar. Servera i en skål eller på tallrik och garnera med basilika och riven parmesanost.

View Comments

Brancaia Chianti Classico

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 100%
  • Pris: 750 ml 149 kr
  • Artikelnummer: 70725

Citronmarinerad Hälleflundra med löjromscréme och krutonger

Löjromscrème
1 dl färskost (typ philadelhpiaost)
1 dl créme fraiche
100 g löjrom
Citronsaft 
Hackad dill och gräslök
Salt och peppar

Blanda färskost och créme fraiche. Lägg i löjrom och citronsaft. Tillsätt hackad dill och gräslök, smaka av med salt och peppar. 
Hit kan du förbereda innan serveringen

Citronmarinerad Hälleflundra
ca 500 g Hälleflundra
citronsaft
1 msk socker
1 msk salt

Skär hälleflundran i små kuber (ca 1-2 cm). Lägg bitarna i ett bad av citronsaft, blandat med socker och salt. OBS! Citronsaften måste täcka fisken.
Låt fisken ligga i citronsaften ca 20-30 minuter, inte längre.
Lägg hälleflundran ovanpå löjromscrèmen.

Krutonger
Skär tunna brödskivor av vitt bröd. Rosta i ugnen 160 grader i 30 minuter tills de blir gyllene. Bryt bitarna och strössla över hälleflundran.

 

View Comments