Johans Vinblogg

Ons 20 Maj 09:45

Vår och höst...

På norra halvklotet har våren kommit till vingårdarna. Vinrankorna har inte bara börjat skjuta skott, de har ofta redan bildat sina blivande blomklasar. Annat är det på södra halvklotet där hösten gjort sitt vekliga intåg och beskärningen av vinrankorna redan har tagit vid på flera platser. En spegelbild som återkommer varje år i vinets värld.
De flesta producenter vi talat med i Europa säger att våren ännu så länge har varit utan komplikationer. Man ligger varken före eller efter "normal" vegetationscykel och det uppskattas efter flera år av antingen tidiga eller blöta vårar. I Kalifornien ansåg de flesta dock att de i mitten av april låg cirka 3 veckor före. Men säsongen är lång och mycket händer längs vägen. 
Den svala maj som vi i Sverige upplever kan ju som bekant bytas mot en vädermässigt himmelsk sommar även om det känns svårt att tro i dagsläget. Men "sköna maj" bjuder i alla fall på ljusa kvällar och det gäller att ta det man erbjuds...
Jag bifogar en bild på Josh Jensen mannen bakom Calera Wine Company tagen i april i en av hans mest kända vingårdar, Jensen Vineyard. 


blog comments powered by Disqus