Kock-Anders inspirerar

Tors 1 Februari 10:36

Kyckling med rotfukter och rödvinsky

600g benfri kyckling (tex kycklingbröst eller kycklinglårfilé)
Ca 1-1,5 kg skalade blandade rotfrukter (tex små potatisar, morötter, betor, palsternacka, persiljerot, jordärtskocka, välj dina favoriter)
½ dl olivolja till rotfrukter

1 påse ruccola (ca 70 g)
100g tapenade
3 msk olivolja till dressing
2 msk balsamicovinäger
Salt och peppar

Rödvinssky
3 dl mörk reducerad kalvfond
4 dl rött vin
1s t skivad bananschalottenlök
2 timjankvistar
25g smör
salt, peppar och citronsaft
Krydda kycklingen med salt och peppar. 
Bryn i stekpanna tillsammans med några kvistar rosmarin samt två hela vitlöksklyftor. Stek klart i ugnen på ca 100 grader till en innetemperatur på ca 65 grader.

Skär rotfrukterna i önskad storlek och rosta i ugn med olivolja, salt och peppar på ca 200 grader.

Blanda tapenade med 3 msk olivolja och balsamicovinäger. När rotfrukterna är klara, vänd i rucolasalladen och häll över tapenadedressingen.

Rödvinssky: Blanda rödvin, lök och timjan i en kastrull och reducera till nästan ingen vätska återstår. Tillsätt kalvfond och låt sjuda i ca 5-10 minuter. Tillsätt smöret i tärningar och smaksätt med sal, peppar och eventuellt lite citronsaft för mer syra. Sila skyn och servera.

För en helt vegetarisk rätt, utesluta kycklingen och förstärk rotfrukterna med matvete eller quinoa.

Amarone Selezione Antonio Castagnedi

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Druvsammansättning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina och Oseleta 10%
  • Pris: 750 ml 269 kr
  • Artikelnummer: 28002

blog comments powered by Disqus