Kock-Anders inspirerar

Tors 20 Oktober 08:31

Det doftar svamp!

Det är inte mycket som slår en god svamprisotto oavsett säsong men alltid godare när det finns en massa god färsk vild svamp i våra skogar.
Här kommer ett recept, jag använder alltid Carnaroliris som är svår att misslyckas med. man behåller alltid en fin kärna. Det finns många typer av tryffelost, antingen så använder jag en mer lagrad tyffelpecorino eller en mer mjuk ost från Holland som heter Boerenkaas(finns hos Androuet i Stockholm) Boerenkaas ger en mer krämigare och mildare konsistens medans Pecorinon blir lite tuffare och skarpare. Jag länkar två viner som jag tycker passar utmärkt till denna rätt.

Lycka till! 

Svamprisotto med tryffelost

4 portioner

1 liter blandad svamp efter säsong

3-4 dl Carnaroliris

1 liter mörk kycklingbuljong

2 dl vitt vin

½ dl finhackad schalottenlök

100 g riven tryffelost(för en krämigare risotto använd gärna Boerenkaas)

150 g smör

3 matskedar finstrimlad bladpersilja

1 matsked plockad timjan

Salt och peppar

Citronsaft cirka 2-3 matskedar

 

Börja med att steka svampen i 50 g smör, häll sedan i en bunke.

Koka upp buljong och vitt vin i en gryta, låt stå på svag värme. Svetta löken mjuk i 1 matsked smör, tillsätt riset och timjan. Börja sedan ”mata” riset med den varma buljongen lite i taget, cirka 1-2 dl i taget, koka på medelhög värme. När riste är mjukt men fortfarande har en kärna ”al dente” tillsätt svamp och 100 g smör. Tillsätt eventuellt lite mer buljong. Avsluta med ost och persilja, smaka av med salt, peppar och bryt av dom rika smakerna med citronsaft. Servera direkt!

Rosso di Montepulciano

Côtes du Jura Chardonnay

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2012
  • Producent: Maison Rijckaert
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Pris: 750 ml 124 kr
  • Artikelnummer: 2327

blog comments powered by Disqus