Kock-Anders inspirerar

Tors 30 Mars 11:31

Lammstek med betor, getost, stekt sallad och olivsky

Till 4 personer ca 800g urbenad lammstek.

Temperera köttet i minst 2h. Salta, peppra och krydda gärna med lite blandade örter. Grilla eller stek tills lammet har en innetemperatur på ca 56-58 grader. Om du steker en hel lammstek bryn den först i panna och gör den därefter klar i ugnen på låg temperatur ca 90 grader. Låt vila minst 20 minuter innan du skär upp köttet.

800 g blandade betor
150 g smulad getost
3 msk olivolja
½ dl strimlad basilika
Salt och peppar

Baka betorna i ugnen på 150 grader tills de är mjuka. Låt svalna, skala och dela i klyftor. Värm betorna i olivoljan, smaka av med salt och peppar avsluta med basilika och getost.

Olivsky
3 dl mörk reducerad kalvfond
4 dl rött vin
1 dl hackade svarta oliver
1 st skivad bananschalottenlök
2 timjankvistar
½ dl god olivolja
Salt, peppar och citronsaft

Blanda rödvin, lök och timjan i en kastrull och reducera tills nästan ingen vätska återstår. Tillsätt kalvfond och låt sjuda i ca 5-10 minuter. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft för mer syra. Sila skyn, tillsätt hackade oliver och olivolja.

Stekt sallad
4 st huvuden hjärtsallad
4 msk olivolja
Salt och peppar

Dela hjärtsalladen men behåll roten. Stek hastigt i olivolja och krydda med salt och peppar. Servera tillsammans med lammet och betorna.

Brancaia Chianti Classico

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 100%
  • Pris: 750 ml 149 kr
  • Artikelnummer: 70725

blog comments powered by Disqus