Sortiment · Utbud · Piemonte, Montforte d'Alba

Azienda Agricola Elio Grasso Piemonte, Montforte d'Alba

Fakta
  • Total Yta: 42 hektar
  • Odlad Yta: 18 hektar
  • Fokusdruva/-or: Nebbiolo, Barbera och Dolcetto
http://www.eliograsso.it/

Elio Grasso har totalt sett 42 hektar varav 18 hektar är planterade med vinrankor. I sin produktion använder man endast egenodlad frukt, ingenting köps. Det är själva definitionen av en Azienda Agricola, endast egen frukt. Beslutet att  buteljera olika vingårdslägen separat togs 1978. Den uttalade ambitionen är att de olika vinerna ska reflektera den jord de växt på. Varje vin ska uttrycka just sin unika personlighet och det är den målsättning som Elio, hans fru Marina och sonen Gianluca (som idag driver företaget) satt upp. I första hand vill man uppfattas som druvodlare och i andra hand som vinproducenter, då man tycker att det är det bästa sättet att hedra det arv man fått samt den historia som finns.

Vingårdens fokus har alltid varit de klassiska druvsorterna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Dessa har man behållit och valt att nyplantera sedan tidigt 80-tal. Ett undantag finns och det är Chardonnay. 1986 planterades en liten vingård uteslutande med Chardonnay och familjens åsikt är att även det vinet idag främst uttrycker växtplatsen och inte druvsorten. 

Elio Grassos vingård är belägen i Montforte d'Alba och det är också där man har sin "estate" - Gavarini.
Produktionen är totalt 90 000 flaskor. Den tillåter dem att fortsätta som ett familjeföretag med kontroll över alla delar från vingårdsarbete till vinifikation och försäljning.

Viner

Årgång Typ Land Region
Barbera d'Alba Vigna Martina 2015 Rött Italien Piemonte, Montforte d'Alba
Dolcetto d'Alba dei Grassi 2016 Rött Italien Piemonte, Montforte d'Alba
Gavarini Langhe Nebbiolo 2016 Rött Italien Piemonte, Montforte d'Alba

Bildgalleri

Tillbaka