Sortiment · Utbud · Loire, Bourgueil

Domaine Pierre Jacques Druet Loire, Bourgueil

Fakta

Pierre Jacques Druet kom till Bourgueil 1980 efter en minst sagt innehållsrik resa. Ursprungligen kommer hans familj från den lilla men välkända byn Chenonceaux i Loiredalen bara några mil bort från Bourgueil. Hans far arbetade som vingrosshandlare men enkom med enkla bordsviner och det var ett spår som Pierre Jacques inte var intresserad av. Han valde att resa till Bourgogne och Beaune för att genomföra en eftergymnasial vin- och vingårdsutbildning i två år. Detta följde han upp med universitetsstudier i Bordeaux och studier i önologi. Där hade han den världsberömde professorn Emile Peynaud som lärare och efter examen och tre års studier blev han rekryterad av en tysk maskintillverkare 1971. Företaget var specialiserade på tillverkning av utrustning för bryggindustrin men gav Pierre Jacques i uppdrag att resa runt i världen och markandsföra den nya "Buecherpressen". Först möttes han av skepsis men idag är det en av de vanligaste pressarna vinvärlden. Han kom i kontakt med denna firma genom att hans examensarbete handlade om jäsning och olika presstekniker i vinbranschen.

Efter drygt 8 år lämnade han den tyska uppdragsgivaren och blev anställd som teknisk direktör på den Bordeauxbaserade negociantfirman Dourthe. Där blev han i ett och ett halvt år. Övertygad om att han ville göra vin på en egen egendom återvände han till sitt ursprung och Loiredalen. Han började med att hyra en vinifikationskällare hos en gammal dam och han lyckades köpa några hektar mark. Allt eftersom har Pierre Jacques kunnat utveckla sin egendom och idag sträcker den sig över 20 hektar på cirka 20 olika lägen. Förutom en enkel men funktionell vinifikationslokal som han har byggt, så har Pierre Jacques en fatlagringskällare grävd in i kalkberget "le Tuffeau" som brukligt är i Loiredalen. Där är temperaturen konstant 8-9 grader och luftfuktigheten alltid nära 100%. Det ger perfekta förutsättningar för vinerna att utvecklas långsamt och harmoniskt. Det är också något som Pierre Jacques drar nytta av då han lagrar vinerna lång tid på gamla 500 liters fat. Med sina erfarenheter både från Bourgogne och Bordeaux kom Pierre Jacques med nya influenser och tankar till Bourgueil. Samtidigt var det viktigt för honom att lära sig av de gamla producenterna i området som de flesta har många generationers nedärvd erfarenhet att dela med sig av för den som vill lyssna.

En fundamental förändring som Druet förde med sig var att tänka vingårdsvin och jordmånsvin. Traditionellt producerade vingårdarna i området ett rött vin per egendom, möjligen ett lite mer exklusivt också men inte mer. Pierre Jacques pekade på de stora skillnader i exponering, jordmån och ålder på stockar som området besitter och började vinifiera läge för läge, jord för jord. Detta var det många som var tveksamma till men idag är det inge som motsätter sig det rimliga och logiska i tanken. Frågar man i distriktet så är byn Benais numer kanske navet i det kvalitativa Bourgueil och vingårdar som "Grands Monts" betrakas som inofficiella 1:er cru viner.

På min fråga om hur folk idag ser på honom i byn är svaret att han fortfarande ses som en "utlänning" trots att han är bördig mindre än 5 mil därifrån. Det säger en del om den franska bytraditionen och hur långt tid det tar att bli en del av ett litet samhälle. Lyckligtvis har många odlare dock tagit till sig Pierre Jacques kvalitetstankar och arbete. Något som är långt viktigare i hans ögon. Druets viner får som sagt mogna länge antingen på fat eller på rostfria tankar och hans vinstil bygger på balans, djup och fruktintensitet. Vinerna skall njutas till mat och mår samtliga bra av luftning innan de skall avnjutas. Cabernet Franc ger aldrig viner med stor svulstig frukt däremot kan de ge viner med djup, nyanser och elegant yppig fruktighet. Viner som jag är övertygad om passar de av oss som tar det vi dricker och äter på allvar. De som ger måltiden tid, de som har ro i kroppen att låta vinet transportera oss bort från vardagens stress och som ge oss förnimmelser av sådant vi smakat eller doftat men sedan glömt bort djupt nere i själen. Vin att njuta i sällskap av vänner som har tid att både lyssna, tala och öppna sina sinnen.

Viner

Årgång Typ Land Region
Chinon Clos de Danzay 2005 Rött Frankrike Chinon, Loire

Bildgalleri

Tillbaka