Sortiment · Utbud · Pla i Llevant, Mallorca, Vi de la Tierra de Mallorca

Vins Toni Gelabert Pla i Llevant, Mallorca, Vi de la Tierra de Mallorca

Fakta
  • Yta: 5,5 hektar
  • Biodynamiska odlingar: 5,5 hektar
  • Fokusdruva/-or: Callet, Giró Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah med flera
http://www.vinstonigelabert.com/

Toni Gelabert är en liten familjeägd bodega som ligger på östra delen av Mallorca i närheten av staden Manacor. De 5,5 hektar som utgör vingårdar ligger i ursprungbeteckningen Pla i Llevant och de har varit ekologiskt brukade alltsedan starten 1982. Toni är en självlärd vinmakare vars ledstjärna är att återskapa en verkligt kvalitativ och ursprungstypisk vinproduktion. Mallorca har en lång tradition av druvodling men som på så många andra platser i Europa ödelades stora delar av vingårdarna av Phylloxerans framfart under andra häften av 1800 talet.
Idag finns en rad nyplanteringar på ön där det mesta dock är ämnat att producera vin till de törstiga turisterna. Tonis lilla produktion, i volym räknat, har dock visat att man kan producera viner med verkligt djup och geografisk typicitet och han är idag en eftertraktad producent bland Mallorcas topprestauranger. Produktionen kommer inte att växa då Toni vill fortsätta att på egen hand kunna sköta i princip alla delar av vinproduktionen. Sedan början av 2000-talet arbetar Toni biodynamiskt och han tycker att det har givit vinerna en ytterligare dimension av liv och djup.
Produktionen består nästan av lika mycket vitt som rött vin men den vita delen växer något. Vanliga år når den upp till cirka 25000 buteljer och av dessa säljs 80 % på Mallorca. Schweiz och Tyskland var de första exportmarknaderna och vi är stolta att nu kunna säga att vinerna finns tillgängliga för den svenska marknaden. Tillgången är dock begränsad så håll ögonen öppna...

Viner

Årgång Typ Land Region
Fangos Negre 2014 Rött Spanien Pla i Llevant, Mallorca

Bildgalleri

Tillbaka