Sortiment · Utbud · Rheingau

Weingut Eva Fricke Rheingau

Fakta

Eva Fricke startade 2006 med sin första årgång. Då gjorde hon 600 liter av 0,24 hektar i Lorcher Krone. Sedan dess har hon vuxit så att idag omfattar egendomen 7,8 hektar egna vingårdar.
Evas ide är att initialt göra ett vin per vingårdsläge.
Alla viner förutom ett är Qba, med ett fokus på ursprunget snarare än på druvornas mognadsgrad. Ett undantag finns i portföljen och det är en Spätlese. Detta vin kommer hon att behålla med det sk Prädikatet, Spätlese. Detta som en indikation på att detta är det enda "söta" vin hon gör.
Hon har anammat ett mer franskt perspektiv på sina vingårdar med två lägen som hon talar om som Grand Cru och det är Krone och Schlossberg, en Preimer Cru som är Seligmacher samt två Villagesviner, Lorcher och Kiedricher. Dessutom gör hon ett estate-vin, en Rheingau Riesling på delvis köpt frukt.
2011 hade hon fått tillräckliga kvantiteter för att kunna satsa helhjärtat på sina egna viner. Då avslutade hon sin anställning som manager hos Johannes Leitz och kunde fokusera på att bygga upp sitt eget vineri. Hon arbetar idag i sin källare med ståltankar och damejanger. I en förlängning är hon dock inte främmande för att gå mot stora, traditionella ekliggare (Stuckfass). 
Hon arbetar med både naturlig jäst och tillsatta jäststammar. Detta avgör hon från år till år och från vin till vin. Det finns inget recept för de olika vinerna.
Eva har sedan starten arbetat utan bekämpningsmedel och funderar på att certifiera sig ekologiskt. Sedan 2011 har hon dessutom arbetat biodynamiskt i de vingårdar som ligger i byn Lorch.

2013 blev Weingut Eva Fricke utsedd till Årets Nykomling av den ansedda publikationen Gourmet Magazine Falstaff och fick även ta emot utmärkelsen "Best Start Up Winery" av Winemagazine Fine när de utsåg de 111 bästa unga tyska vinproducenterna.

Viner

Årgång Typ Land Region
Krone Riesling 2016 Vitt Tyskland Rheingau

Privatimport

Årgång Typ Land Region
Rheingau Riesling 2017 Vitt Tyskland Rheingau

Bildgalleri

Tillbaka