Sortiment · Utbud · Sonoma County

Carlisle Winery and Vineyards Sonoma County

Fakta
  • Fokusdruva/-or: Zinfandel och gamla "fieldblends" från främst Sonoma County

Historien om Carlisle är som hämtad ut en roman skildrandes både vinets attraktionskraft på oss människor och den amerikanska drömmen om att allting är möjligt. Det hela började i Mike Officers kök i slutet på 80-talet då han jäste ut motsvarande 20 liter Zinfandelmust. Resultatet var väl inget att skryta med rent kvalitetsmässigt men själva tanken på att göra någonting kreativt och skapande fick ordentligt fotfäste hos Mike som var utbildad mjukvaruutvecklare.
Under studietiden hade Mike läst allt han kom över rörande vin och även börjat samla på flaskor men utbildningen mynnade ut i ett IT relaterat yrke. Efter cirka 5 år arbetandes bakom datorskärmen hade viljan att på något sätt arbeta med vin vuxit sig så stark att han kände sig tvungen att försöka ge vingar åt sin dröm. Sagt och gjort började han med hjälp av vänner och sin fru Kendall Carlisle att tillverka ett fat Zinfandel per år. Kvaliteten blev bättre för varje år och Mike och Kendall flyttade till Santa Rosa i Sonoma County för att komma närmare vinvärlden även fysiskt. 
Mike tillbringade all ledig tid med att cykla runt bland vinrankorna i Sonoma County och utvecklade en kärlek till de gamla, ofta samplanterade vingårdarna med Zinfandel som dominerande druvsort. Hans fascination över dessa gamla och historiskt laddade skatter växte månad för månad. Samtidigt skall man komma ihåg att på 90-talet var inte gamla Zinfandelvingårdar speciellt åtrådda och många var mycket misskötta eller till och med övergivna av sina ägare.
För att lära sig mer och samtidigt genom vinerna kunna uttrycka Sonoma Countys rika mångfald bad Mike att få köpa små mängder druvor av många olika vingårdsägare för att prova sig fram. Han erbjöd sig till och med att ta hand om en övergiven gammal vingård om han fick ta hand om druvorna. Ägaren gick med på det och skakade nog på huvudet inombords åt uppgörelsen minns Mike idag med ett leende på läpparna. 
I många av vingårdarna som beskrevs som Zinfandelvingårdar fann Mike en uppsjö olika andra druvsorter och nyfikenheten att lära sig vad dessa var har idag gjort Mike till en erkänt duktig Ampelograf.
Samtidigt som produktionen ökade med något fat per år behövde paret Mikes lön från sitt IT arbete för att kunna försörja sig. Och tiden på kontoret omöjliggjorde samtidigt utvecklingen av vinproduktionen. Så som så många andra arbetade Mike och Kendall dubbelt för att kunna ge liv åt sin dröm och 1997 producerade man hela 300 lådor "garagevin" som Mike kallar det.
De deltog framgångsrikt i en rad vintävlingar för amatörproducenter och efterfrågan växte sig allt starkare. Så 1998 tog Mike och Kendall steget och grundade Carlisle Winery and Vineyards. De tog semester från sina "riktiga" jobb under skörden och producerade 650 lådor 1998. 
Målet för Carlisle var och är enkelt: man vill tillverka vingårdsbetecknade viner från gamla vingårdar främst i Sonoma County med fokus på Zinfandel men även i viss mån Rhônedruvor. Sakta men säkert växte produktionen till över 1000 kolli och Mike kunde ta in en före detta studiekamrat som vidareutbildat sig på UC Davies till vinmakare i företaget. Tillsammans har de kompromisslöst fortsatt att utveckla och leta efter dessa gamla och ofta gömda skatter som Sonoma Countys urpsrungliga vingårdar representerar. 
Mikes kunskap, passion och vinmakarbegåvning har idag gjort Carlisle till en av de mest eftertraktade producenterna gällande Zinfandel och Rhônedruvor i Kalifornien. Många odlare erbjuder nu Mike att köpa frukt från deras äldsta vingårdar i hopp om att han skall göra ett vingårdsbetecknat vin av den.
Totalt gör Carlisle idag cirka 30 olika viner varav de flesta i väldigt liten mängd och det mesta säljs till trogna följare. Den totala produktionen uppgår idag till 7000 lådor. Vi gläds åt att få kunna erbjuda den svenska marknaden små mängder av en del av dessa juveler till viner.
Stilmässigt gör Carlisle viner som balanserar vingårdarnas naturliga rikedom med fin fräschör och nyansrikedom. En inte helt lätt ekvation som kräver mycket arbete i vingården för att få en homogent mogen skörd som samtidigt återger årgången och den unika växtplatsen. Hela vingården skördas samtidigt och alla druvorsorter vinifieras ihop. 
Carlisle visar med sina viner precis hur spännande och intressant vi tycker att Kalifornien är idag. 

Viner

Årgång Typ Land Region
Carlisle Dry Creek Valley Zinfandel 2014 Rött USA Sonoma, Dry Creek Valley
Mendocino Ridge "DuPratt Vineyard" Zinfandel 2014 Rött USA Mendocino Ridge
Russian River Valley "Carlisle Vineyard" Zinfandel 2013 Rött USA Russian River Valley, Sonoma County
Russian River Valley "Carlisle Vineyard" Zinfandel 2014 Rött USA Russian River Valley, Sonoma County
Russian River Valley "Montafi Ranch" Zinfandel 2014 Rött USA Russian River Valley, Sonoma County
Russian River Valley "Papera Ranch" Zinfandel 2014 Rött USA Sonoma, Russian River Valley
Sonoma Valley Pagani Ranch Zinfandel 2014 Rött USA Sonoma Valley

Privatimport

Årgång Typ Land Region
Russian River Valley "Papa's Block" Syrah 2014 Rött USA Russian River Valley, Sonoma County

Bildgalleri

Tillbaka