Sortiment · Utbud · Piemonte, Barolo

Giacomo Conterno Piemonte, Barolo

Fakta
  • Odlad Yta: 17 hektar
  • Fokusdruva/-or: Nebbiolo och Barbera

Historien om Azienda Viniviticola "Conterno Giacomo" har sin början strax efter år 1900. Giacomo var inte den första i familjen som buteljerade vin men väl den första som satte en etikett med sitt namn på flaskorna. 
Giacomo drev en vinbar och på den tiden köpte och såldes Barolovin mestadels på fat. Buteljering för vidareförsäljning var relativt ovanligt. På femtiotalet fick Giacomo sällskap i företaget av sonen Giovanni.
Giovanni insåg att skulle man långsiktigt kunna garantera kvaliteten på vinerna så behövde man äga egen mark och han köpte 1974 en 14 hektar stor vingård i Serralunga d'Alba vid namn Cascina Francia.  Det är en syd-västligt orienterad vingård varav 9 hektar är planterade med Nebbiolo och 5 med Barbera. 
1988 började nuvarande ägare och vinmakare Roberto arbeta heltid i firman och han fortsätter traditionen med att vinifiera och buteljera eleganta, traditionella Baroloviner som lagrats länge på stora ekliggare.

2008 köpte Roberto en tre hektar stor vingård "Cerretta" som även den ligger i Serralunga d'Alba. Den är mer västligt exponerad men är precis som Francia planterad med både Nebbiolo och Barbera. Vinerna gjorda på Nebbiolodruvan släpptes först som Langhe Nebbiolo men från och med årgång 2010 blir nebbiolodruvorna vinet Barolo "Ceretta". 

2015 adderades ytterligare en vingård om knappt 6 hektar vid namn Arione som gränsar till Francia och som ligger mestadels sydligt exponerat. Det skall bli spännande att i framtiden se vad som kommer ut under Giacomo Conterno etiketten från den vingården.  

Produktionen är ytterst liten över lag hos Giacomo Conterno och på de 14 hektar som bildar Cascina Francia görs i snitt knappt 50 000 flaskor vin per år vilket motsvarar en avkastning på under 27 hektoliter per hektar. Giacomo Conternos viner får stå som modell för det traditionella Barolo med lång lagring på stora ekliggare. Samtidigt har de i våra ögon en elegans, komplexitet och kristallklar fruktighet som är unik i ursprunget. 

Av förklarliga skäl är tillgängligheten på Conternos viner synnerligen begränsad.

Viner

Årgång Typ Land Region

Bildgalleri

Tillbaka