Sortiment · Tyskland · Rheingau · Weingut Josef Leitz

Magic Mountain Riesling Trocken 2014

ARKIVERAD
Magic Mountain Riesling Trocken

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2014
  • Producent: Weingut Josef Leitz
  • Område: Tyskland, Rheingau
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gul
  • Doft: Stor, mineralig och fruktig doft med inslag av tropisk frukt och äpple
  • Smak: Omedelbar med en stor fräschör, smakrikedom och ett mineraligt uppfriskande avslut

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Inget hokus pokus
Från de branta sluttningarna i Rüdesheim kommer några av Tysklands mest prisade viner. Magic Mountain är en blandning av Weingut Leitz bästa vingårdslägen från Rüdesheims ”magiska” sluttningar. Johannes Leitz, som tidigare fått utmärkelsen winemaker of the year, producerar viner i en elegant och precis stil, med en ren fruktighet och stor fräschör. Magic Mountain är ett strålande exempel på detta.

Omdömen och recensioner
91 poäng Robert Parkers Wine Advocate
90 poäng av Livets Goda dryckestipset 17 feb 2016  
Bästa köp i Allt om Vin nr 7, 2015
4 av 5 i DN 22 maj 2015

Detta vin produceras av Rieslingdruvor från olika delar av egendomen som samtliga ligger belägna i de rika och djupa jordarna som omger floden Rhen. Odlingarna ligger i söderläge för att säkerställa full mognad och högt upp på Rüdesheimers berg. Till största del kommer druvorna från vingårdarna Rottland, Roseneck och Bischofsberg där sluttningsgraden är brant och jordmånen består av en blandning av grå skiffer, sand, silt och lera. De olika jordmånerna ger både näring och god dränering vilket återspeglas i vinet. Det är torrt och stramt med markerad syra men har även en mycket komplex rik fruktighet.
Vinifikationen äger rum på gamla ekliggare och vinet får efter avslutad jäsning ligga på sin jästfällning några månader innan det buteljeras.
2014 var ytterligare ett år fullt av utmaningar. Den milda vintern ledde till en tidig start på växtsäsongen som satte igång redan den första veckan i april. Under blomningen var det varmt och torrt så fruktsättningen blev perfekt. Det följdes av väldigt regniga månader i juli och augusti. Tack vare ett ett stort vingårdsarbete där man öppnade upp rankorna för vind och för att druvorna skulle få direkt solkontakt så lyckades man hos Johannes mycket bra med 2014. Skörden startade 16 september i de östligare delarna av Rheingau.

I byn Rüdesheim i Rheingau återfinns denna familjeegendom som idag spänner över 40 hektar vinodlingar. Företaget grundades 1958 och drivs sedan 1985 av Johannes Leitz som fick ta över blott 18 år gammal då hans far hastigt gick bort. Då var egendomen mycket liten till ytan, endast 3 hektar, och skulle Johannes kunna överleva på sikt fanns bara en väg att gå: “kvalitet, kvalitet och kvalitet”. En satsning som var vågad med tanke på hans ringa erfarenhet och tyska viners generella marknadsläge. Idag vet han att det var en väg som gav lön för mödan. Johannes filosofi är mycket jordmånsorienterad och samtliga vingårdslägen vinifieras separat. Han strävar efter att uttrycka varje vingårds personlighet till det yttersta och elegans och finess är åter beskrivningar som vi kommer att tänka på. Odlingarna består nästan uteslutande av Riesling och åldern på stockarna varierar från 3 till 75 år.

Lättrökt laxtartar med het färskostcrème


ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 400 g färsk lax
  • 100 g rökt lax
  • 200 g färskost
  • 1 finhackad röd chili
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 lime zest och saft
  • ½ msk fisksås
  • ½ dl hackad koriander
  • Salt och peppar

Instruktioner

1. Tärna laxen fint och blanda.

2. Ta resten av ingredienserna och blanda, smaka av med salt och peppar, eventuellt mer limesaft för syrans skull.

3. Låt stå och dra i minst fyra timmar innan servering så att smakerna gifter sig.

4. Servera gärna med krispig gemsallad och krutonger. Garnera med plockad koriander.


Citrusmarinerad rödtunga


ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 200 g rödtunga skuren i tunna skivor
  • 1 dl limejuice
  • 1 dl citronjuice
  • 1 st tunt skivad röd chili
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 msk strösocker
  • ½ msk salt
  • ½ dl hackad koriander

Instruktioner

Blanda alla ingredienser och lägg i den skurna fisken. Om man vill kan man garnera med tomattärningar, gurka och en klick crème fraiche.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka