Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Chablis · Jean-Marc Brocard

Chablis Premier Cru Vau de Vey 2013

Chablis Premier Cru Vau de Vey

Pris på Systembolaget:

750 ml: 263 kr

Artikelnummer: 74400

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2013
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Chablis
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul åt det ljusare hållet
  • Doft: Stor och omedelbar med ett brett spektra av både grön och gul frukt. Tydlig mineralitet
  • Smak: Smakrik och generös med en stor fräschör och en begynnande mineralitet

Pris på Systembolaget:

750 ml: 263 kr

Artikelnummer: 74400

Vau de Vey är ett Premier Cru läge som Brocard har arbetat biodynamiskt med sedan 2006. Odlingarna är belägna på en brant sluttning (52 graders lutning) och syd/sydöstlig riktning. Jordmånen domineras av den i Chablis klassiska jordmånstypen, Kimmeridgien.
Årgången var besvärlig. Den präglades av en sen vår med ojämn blomning och fruktsättning. Det gav i slutändan en liten skörd, cirka 70% av en normal skörd. Kvaliteten var inga problem för dem som sköter jobbet i vingårdarna på ett bra sätt. En varm september gav förutsättningar att göra vin, men en het och fuktig inledning på oktober drabbade dem som inte hann få in sin frukt i tid. Som väl är så drabbades inte Brocard av dessa problem utan hann skörda sin frukt innan botrytisen slog till på allvar.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka