Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Gewurztraminer 2013

Gewurztraminer

Pris på Systembolaget:

750 ml: 262 kr

Artikelnummer: 75500

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2013
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Gewurztraminer 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Stor, fruktig och aromatisk doft med inslag av blommor och kryddor
  • Smak: Smakrik, fruktig med bra fräschör, mineralitet och ett kryddigt avslut

Pris på Systembolaget:

750 ml: 262 kr

Artikelnummer: 75500

Omdömen och Recensioner

Rekommenderas
av Allt om Vin nr 5 2017
"Mycket rik, druvtypiskt doft med allt på plats av blomster och kryddor. Knappt torr men fint balanserad, ambitiös smak i den mer komplexa delen av skalan."


Ett utmärkt vin av bra karraktär
i Allt om Vin Nr 7 2016
''Mycket rik, druvtypisk doft med allt på plats av blomster och kryddor. Fint balanserad, ambitiös smak i den mer komplexa delen av skalan.'' 

92 Poäng av Livets Goda Nyhetsbilaga Juni 2016
''Gyllengult vin med stor intensivt blommig och kryddig druvtypiskt doft av nyponros, tvål, litchi, mandarin och honung. Trevligt lite fylligare vin med avrundad syra.''  

Gewurtztraminer produceras på druvor som främst kommer från olika vingårdar i byn Bergheim. Jordmånen är rik på kalkhaltiga formationer som blandats upp med något mer lerhaltiga skikt. Denna jordsammansättning tvingar den naturligt yviga och kraftigt växande gewurztraminerplantan att söka sig djupt ned för att söka vätska och näring. Det i sin tur leder till att druvans mognadsprocess startar tidigare och vinernas karaktär kännetecknas mer av jordmånen än själva druvsorten. Avkastningen ligger på cirka 45 hektoliter per hektar och druvorna som skördas är små med mycket kompakta klasar.
Kalkhaltiga jordmåner ger ofta viner med hög syra och detta kopplat till det låga skördeuttaget ger Gewurztraminer både kraft, elegans och balans. Vinifikationen äger rum antingen på ståltank eller stora ekliggare, eller både och. Detta varierar från årgång till årgång då
Jean-Michel förkastar standardiserade vinifikationer. Buteljering sker vanligtvis under hösten året efter skörd
Årgång 2013 i Alsace startade med en kall och regnig vinter och vår, det kalla och regniga vädret höll i sig ända fram till juni och ledde till en sen och ojämn blomning. Allt pekade på en sen skörd men värmebölja under juli och augusti gjorde att man kom ikapp i växtcykeln. Skörden blev 11% mindre än de senaste årens genomsnitt.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka