Sortiment · Italien · Veneto, Amarone · Tenuta Sant Antonio

Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2013

Amarone Selezione Antonio Castagnedi

Pris på Systembolaget:

750 ml: 269 kr

Artikelnummer: 28002

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Område: Italien, Veneto, Amarone
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina och Oseleta 10%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Mörk djup färg
  • Doft: Stor doft med inslag av mörka bär, kryddor, choklad och en liten ton av korinter
  • Smak: Smakrik och fyllig med mörk frukt, bra fräschör och en avrundad strävhet

Pris på Systembolaget:

750 ml: 269 kr

Artikelnummer: 28002

Omdömen och recensioner

Rekommenderas
av Allt om Vin nr 10, 2016
"Ursprungstypisk, elegant och komplex doft med mörka bär och torkad frukt i örtig omgivning. Knappt torr, ung och ännu småkantig smak som kan utvecklas med lagring."


Mer än prisvärt av Allt om Mat Special, 6 oktober 2016
"Korrekt och elegant med sköna drag av moreller och god choklad." 

Druvorna till detta vin är ett urval av druvor som växer på egendomens olika lägen. Det kombinerar kalkhaltig jordmån med mer lerhaltig. Åldern på stockarna varierar mellan 15 och 25 år och planterings-densiteten är mellan fyra och åtta tusen stockar per hektar.
Druvorna skördades för hand under september och början av oktober.
De fick sedan torka i knappt tre månader och vinifikationen ägde rum i december. Jäsningen pågick under 3 veckor och vinet lagrades sedan två år på 500 liters fat av fransk ek.
För att vara Veneto så var det en mycket kall vinter med snöfall fyra gånger under senvintern. Det följdes av en vår med mer nederbörd än på 100 år. Därefter torkade det upp och sommaren blev riktigt varm med i stort sett ingen nederbörd.
Kvalitetsmässigt blev det en normal skörd med ett litet extra plus för de vita vinerna.

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.

Kyckling med lökkompott och rotfruktspuré


Rekommenderade viner

Amarone Selezione Antonio Castagnedi

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Druvsammansättning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina och Oseleta 10%
ca. 6 portioner

Ingredienser

  • 1 st hel kyckling
  • 1 dl hackade örter (ex. dragon, persilja, timjan)
  • skal av 1 st citron
  • ½ dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • Rotfruktspuré
  • 1 kg morötter
  • 1 kg persiljerötter
  • kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • salt och svartpeppar
  • Lökkompott
  • 1 kg tunt skivad rödlök
  • 4 dl rött vin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 25 g smör
  • salt och svartpeppar

Instruktioner

Sätt ugnen på 225 grader. Snitta skinnet på kycklingen vid låret så det går att komma in under. Blanda örter, olivolja, citronskal, salt och svartpeppar och fyll under skinnet. Sätt kycklingen i ugnen i 5 minuter, sänk sedan temperaturen till 100 grader. Kör kycklingen till 70 grader innertemperatur. Låt vila ca 20 minuter.

Skala och skär rotfrukterna i ca 1 cm tjocka skivor. Koka dem mjuka i buljongen, sila av rotfrukterna och spara buljongen till ett annat tillfälle. Mixa rotfrukterna till en slät puré med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Sautera löken mjuk i smöret, tillsätt vin och vinäger. Låt koka in sakta. När all vätska har kokat in i löken är det klart. Låt gärna ”mogna” i kyl i ca 3 dagar. Lökkompotten är ett gott tillbehör som passar till både fågel, ljust och mörkt kött.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka