Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Schoffweg 2011

Schoffweg

Pris på Systembolaget:

750 ml: 419 kr

Artikelnummer: 71246

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2011
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering av Pinot gris, Auxerrois, Pinot Blanc och Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Elegant fruktig med inslag av mogna persikor, kryddor och vanilj
  • Smak: Fruktig och torr med elegant syra och rik fruktighet. Komplex ungdomlig med lager på lager av frukt som vävs samman av en krämig vaniljton

Pris på Systembolaget:

750 ml: 419 kr

Artikelnummer: 71246

Schoffweg som betyder "fårstigen" är en vingård som ligger nord ost om Grand Cru Altenberg de Bergheim. Den ligger på samma kulle men är exponerad rakt österut vilket ger svalkande vindar om sommaren och varma foehnvindar på hösten.Dessa vindar ger ett torrt läge med väldigt lite botrytis karaktär till vinet. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av mjuka runda stenar som dränerar jorden väl. Detta ger både en extrovert rik fruktighet men också kryddiga vaniljtoner som förstärks av vinifikationen som sker på ekfat. Av dessa är cirka en tredjedel nya och vinet lagras drygt ett år innan det buteljeras.
2011 såg inte så lovande ut tidigt på säsongen med mycket regn och kalla eller svala temperaturer. Men i mitten av juli förändrades förutsättningarna med hjälp av stigande temperaturer och fler soltimmar. En ovanligt varm augusti samt en lång "brittsommar" gjorde att möjligheten att göra bra viner ökade. För Domaine Deiss är det att betrakta som ett riktigt bra år.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka