Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Pinot Gris 2012

Pinot Gris

Pris på Systembolaget:

750 ml: 262 kr

Artikelnummer: 75507

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2012
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Pinot Gris 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Stor och aromatisk doft med inslag av tropisk frukt, örter och mineral
  • Smak: Fyllig och rik med en bra fräschör, en balanserad liten restsötma och mycket frukt, gul mogen frukt.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 262 kr

Artikelnummer: 75507

Detta vin finner sin personlighet i den blandade jordmån som druvrankorna växer på. I grunden finner man en rik och homogen blandning av lera, grus, sand och kalksten. Ovanpå denna befinner sig en tunn, lucker kalkdominerad jord som är väldränerad samtidigt som den ger mycket värme till druvorna. Exponeringen är sydostlig med svag sluttning uppför de första kullarna som längre upp bildar Vogeserna. Här trivs druvan Pinot Gris väl. Vinerna blir rika och kraftfulla med eleganta fruktsyror.
Vinifikationen äger rum på stora ekliggare och buteljering sker under hösten året efter skörden.

2012 var inte det lättaste av år för vinodlarna i Alsace. En mild december och januari följdes av en rejäl köldknäpp med temperaturer ner mot minus 15 grader. På detta följde en blöt och kall vår följt av en likaledes sommar. I augusti kom plötsligt hettan och brände en del druvor. Hösten blev även den regnig och för flertalet producenter besvärlig. Jean-Michel Deiss som dock är känd för att skörda sent väntade in det soliga och varma vädret som följde och lyckades bärga en god skörd.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

Citrusmarinerad rödtunga med sojamajonäs och rostad blomkål


Rekommenderade viner

Pinot Gris

ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 200 g tunt skivad rödtunga
  • 1 dl limejuice
  • 1 dl citronjuice
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 msk strösocker
  • ½ msk salt
  • Sojamajonnäs:
  • 1 äggula
  • 2 dl matolja
  • 1 msk fransk senap
  • Saft och zest av en halv citron
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ dl hackad gräslök
  • Soja
  • Ca 500g blomkål

Instruktioner

1. Blanda limejuice, citronjuice, ingefära, strösocker och salt. Lägg i den skurna fisken i ca 10 minuter.

2. Blanda ägg, senap, vinäger och citron i en bunke. Tillsätt oljan försiktigt under vispning. Smaka av med soja och gräslök.

3. Skär blomkålen och stek hastigt i en matsked olivolja. Salta och peppra.

4. Lägg blomkålen och den marinerade rödtungan på en tallrik och klicka ut sojamajonnäsen. Garnera gärna med plockade örter som dill, körvel eller dragon.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka