Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Côte de Nuits · Domaine Bruno Clair

Chambertin Clos de Bèze Grand Cru 2011

Chambertin Clos de Bèze Grand Cru

Pris på Systembolaget:

750 ml: 2000 kr

Artikelnummer: 95301

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2011
  • Producent: Domaine Bruno Clair
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende:
  • Doft:
  • Smak:

Pris på Systembolaget:

750 ml: 2000 kr

Artikelnummer: 95301

Av Chambertin Clos de Bèze äger man 0,9802 hektar. Två tredjedelar av vingården var planterad 1912 och resterande del 1972.
Längre upp på sluttningen i vingården är det magrare och hårdare jordar. Lagret med "matjord" är på flertalet ställen inte djupare än 10 centimeter. Längre ner övergår det i mer kalkrika jordar med lite inslag av lera.

Druvorna vinifieras i rostfria tankar efter att delvis avstjälkats. Temperaturen tillåts gå upp emot 32–33 grader. Efter avslutad jäsning förs vinet över på franska ekfat för lagring mellan 16 och 20 månader beroende på årgång.
Efter ytterligare en kall vinter med både låga temperaturer och snö kom våren igång tidigt även 2011. Och med vilken vår det blev! ”Det var vår sommar” konstaterar många Bourgogneproducenter. Under andra hälften av april, hela maj, juni och halva juli var det både varmt (ofta över 30 grader), soligt och torrt. Detta ledde till en bra blomningsperiod och god fruktsättning. I juni började mna planera för en skörd i mitten av augusti! Tidigare än till och med 2003. Men efter den franska nationaldagen övergav den stabila och vackra vädret norra Frankrike. Perioder med lätta regn, medelhöga temperaturer och måttligt solsken bromsade upp den vegetativa cykeln. Producenterna var dock glada över detta. I augusti blandades regn med värme men som tur var, förblev nätterna relativt svala vilket höll problem med mögel i schack. Skörden började för många redan i slutet av augusti av rädsla för ostadigt väder och mögelangrepp. Dock hade regnet under andra hälften av sommaren även fått druvorna att svälla vilket inte medgav varken fenolisk mognad eller ordentliga sockerhalter. De som vågade vänta till den 10 september och framåt med att skörda blev belönade då vädret var soligt och stabilt. På en vecka vann man ytterligare mognad sockermässigt men också och framförallt fenolisk mognad.
De gröna druvorna visar upp fin balans, god mognad och i princip inga rötproblem. De blå visar också upp bra mognad och balans men här gällde det att sortera mycket noggrant då en del röta hunnit utveckla sig. Nu återstår att se vad vinerna kommer att visa upp för karaktär. Det är i skrivande stund (20 seot 2011) alldeles för tidigt att bilda sig en uppfattning anser jag.

Domaine Bruno Clair ligger i den nordligaste av Côte de Nuits byar, nämligen Marsannay-la-Côte. Egendomen skapades ursprungligen 1920 av Brunos farfar men delades upp 1985 på grund av arvstvister. Bruno, som hade startat under eget namn redan 1979, fick 1986 familjens förtroende att sköta en rad högkvalitativa lägen i olika byar i främst Côte de Nuits. 1993 lyckades Bruno utöka egendomen med vingårdar i Côte de Beaune och idag sträcker sig egendomen över totalt 25 hektar. Hälften av dessa återfinns i den lite okända och mycket underskattade byn Marsannay. Målsättningen är alltid att framställa eleganta och nyansrika viner som tydligt återspeglar den jordmån vinrankorna vuxit i. Stor möda läggs på arbetet i vingårdarna och all mark plöjs upp. Inga konstgjorda bekämpningsmedel används och endast naturlig kompost tillåts. Bruno själv ansvarar för vingårdarna medan hans lojala önolog, Philippe Brun, har ansvarat för vinifikationerna alltsedan starten 1979.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka