Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Côte de Nuits · Domaine Bruno Clair

Gevrey Chambertin 1er Cru Clos Saint-Jacques 2011

Gevrey Chambertin 1er Cru Clos Saint-Jacques

Pris på Systembolaget:

750 ml: 1400 kr

Artikelnummer: 90318

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2011
  • Producent: Domaine Bruno Clair
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, röd färg
  • Doft: Fin och nyanserad, med en djup fruktighet och inslag av vildhallon, körsbär, örter, kryddor, lakrits och fat.
  • Smak: Komplex, kryddig och elegant med en härligt struktur och djup frukt med inslag av vildhallon, kryddor, viol, lakrits och fat.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 1400 kr

Artikelnummer: 90318

Gevrey-Chambertin 1er cru Clos Saint-Jacques har länge ansetts vara den mest prestigefulla av premier cruerna i Gevrey-Chambertin och här har Bruno Clair en yta av precis dryga 1 hektar som tillhör hans mamma, Genevieve Bartet. Bruno har varit ansvarig för såväl vingårdsarbete som vinifiering sedan 1986, men fram till och med 1998 såldes vinet under etiketten Domaine G Bartet. Sedan 1999 har vinet sålts under Domaine Bruno Clair.

Clos Saint-Jacques delas av fem odlare och varje odlare äger en del som sträcker sig längs med hela sluttningen, något som ger balans till vinerna. Rankorna hos Bruno Clair är resultatet av ett urval som Brunos pappa gjorde över 30 år sedan, då han valde de mest robusta rankorna. Hälften av rankorna planterades 1957 och hälften 1972.
Clos Saint Jacques producerar alltid komplexa, eleganta viner med potential för långlagring.
Efter ytterligare en kall vinter med både låga temperaturer och snö kom våren igång tidigt även 2011. Och med vilken vår det blev! ”Det var vår sommar” konstaterar många Bourgogneproducenter. Under andra hälften av april, hela maj, juni och halva juli var det både varmt (ofta över 30 grader), soligt och torrt. Detta ledde till en bra blomningsperiod och god fruktsättning. I juni började mna planera för en skörd i mitten av augusti! Tidigare än till och med 2003. Men efter den franska nationaldagen övergav den stabila och vackra vädret norra Frankrike. Perioder med lätta regn, medelhöga temperaturer och måttligt solsken bromsade upp den vegetativa cykeln. Producenterna var dock glada över detta. I augusti blandades regn med värme men som tur var, förblev nätterna relativt svala vilket höll problem med mögel i schack. Skörden började för många redan i slutet av augusti av rädsla för ostadigt väder och mögelangrepp. Dock hade regnet under andra hälften av sommaren även fått druvorna att svälla vilket inte medgav varken fenolisk mognad eller ordentliga sockerhalter. De som vågade vänta till den 10 september och framåt med att skörda blev belönade då vädret var soligt och stabilt. På en vecka vann man ytterligare mognad sockermässigt men också och framförallt fenolisk mognad.
De gröna druvorna visar upp fin balans, god mognad och i princip inga rötproblem. De blå visar också upp bra mognad och balans men här gällde det att sortera mycket noggrant då en del röta hunnit utveckla sig. Nu återstår att se vad vinerna kommer att visa upp för karaktär. Det är i skrivande stund (20 seot 2011) alldeles för tidigt att bilda sig en uppfattning anser jag.

Domaine Bruno Clair ligger i den nordligaste av Côte de Nuits byar, nämligen Marsannay-la-Côte. Egendomen skapades ursprungligen 1920 av Brunos farfar men delades upp 1985 på grund av arvstvister. Bruno, som hade startat under eget namn redan 1979, fick 1986 familjens förtroende att sköta en rad högkvalitativa lägen i olika byar i främst Côte de Nuits. 1993 lyckades Bruno utöka egendomen med vingårdar i Côte de Beaune och idag sträcker sig egendomen över totalt 25 hektar. Hälften av dessa återfinns i den lite okända och mycket underskattade byn Marsannay. Målsättningen är alltid att framställa eleganta och nyansrika viner som tydligt återspeglar den jordmån vinrankorna vuxit i. Stor möda läggs på arbetet i vingårdarna och all mark plöjs upp. Inga konstgjorda bekämpningsmedel används och endast naturlig kompost tillåts. Bruno själv ansvarar för vingårdarna medan hans lojala önolog, Philippe Brun, har ansvarat för vinifikationerna alltsedan starten 1979.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka