Sortiment · Australien · New South Wales, Orange · Logan Wines

Logan Shiraz 2013

Logan Shiraz

Pris på Systembolaget:

750 ml: 195 kr

Artikelnummer: 79270

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Logan Wines
  • Område: Australien, New South Wales, Orange
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Shiraz 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Röd färg
  • Doft: Komplex doft med aromatisk röd och blå frukt och inslag av vitpeppar, lagerblad och goda ekfat.
  • Smak: Nyanserad smak med inslag av björnbär, plommon, körsbär, vitpeppar, ekfat och lagerblad. Smakrikt vin med bra balans och fräschör med fin längd.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 195 kr

Artikelnummer: 79270

Omdömen och recensioner

5 av 5
i Gourmet nr 4 2017
"Underbart inbjudande av röda bär, örter och pomerans. Friskt men smakrikt vin som matchar majskycklingen."

Bästa köp! av Allt om Vin nr 6 2017
"Generös, yppigt mörkbärig doft med litet fatinslag. Generös, saftig, mycket attraktiv smak i ännu lite ungeldig, balanserad stil."

Druvorna kommer från en vingårdar som ligger i Orange, 850 meter över havet och domineras av en ganska rik vulkanisk jordmån. Vinstockarna är 18 år gamla. Delar av druvmusten jäste i små öppna jäskar, där man skonsamt tryckte ner ”hatten” av skal två gånger per dag för att få fram smak och tanniner. Resten av druvmusten jäste i större ”rotary fermenters” som roterar två gånger per dag. Jäsningen sker endast med naturlig jäst. Efter den malolaktiska jäsningen som sker på ståltank dras vinet över på 300–500-liters ungerska och franska ekfat, blandat nya till 4 år gamla. Vinet lagras i 12 månader därefter buteljeras det efter lätt filtrering

Efter att ha gett upp sin dröm att bli musiker utbildade sig Peter Logan inom biologi och kemi för att arbeta som kemist. Det dröjde dock inte länge för Peter att förstå att detta inte var hans kall i livet. Då hans far beslöt sig för att börja arbeta med vin såg Peter en möjlighet att kunna nyttja sina kunskaper på andra sätt där även kreativitet och passion kunde få plats. Peter utbildade sig till vinmakare i Adelaide och började sedan arbeta med sin far.
Idag består Logan Wines av ett litet och passionerat team med Peter, hans fru Hannah och assisterande vinmakaren Duncan Lloyd i spetsen.

Logan Wines har totalt 102 ha i vindistrikten Orange och Mudgee, 25 mil väster om Sydney. Både Orange och Mudgee är så kallade "cool climate" områden, vingårdarna ligger på 600-1000 meter över havet. Svala nätter och morgnar och solen från öknen i väst ger druvor med mycket fräschör och komplexitet. Jordmånen i Orange består mestadels av vulkanisk jord då området ligger ovanpå en utdöd vulkan. I Mudgee domineras jordmånen av järn och kvartsten.

Peter Logan vill visa upp Orange och Mudgees speciella "terroir" i sina viner, han använder naturlig jäst och är återhållsam med ekfat. Balans, fräschör och komplexitet i vinerna är det Peter strävar efter och det tycker vi han lyckas fantastiskt bra med!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka