Sortiment · Australien · New South Wales, Orange · Logan Wines

Logan Weemala Pinot Noir 2015

Logan Weemala Pinot Noir

Pris på Systembolaget:

750 ml: 139 kr

Artikelnummer: 94442

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Logan Wines
  • Område: Australien, New South Wales, Orange
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klarröd
  • Doft: Generös doft med fin kryddighet och inslag av hallon, jordgubbe och örter.
  • Smak: Aromatisk, kryddig smak med inslag av smultron, skogshallon, ingefära och örter. Smakrikt vin med bra fräschör.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 139 kr

Artikelnummer: 94442

Lanseras 2017-08-04

Omdömen och Recensioner 

Rekommenderas!
av Allt om Vin, Stora Vinguiden, nr 1 2017

5 av 5
i Gourmet nr 3 2017
"Finstämt och stiligt av röda bär, kryddor och ett uns tobak. Lufta en sväng i karaff och servera till kalventrecôte."

Ett bra vin av god kvalitet
i Allt om Vin Nr 7 2016
''Mullig, jordgubbsfruktig, varmvuxen pinotdoft. Saftig, generös, lättdrucken, ändå väl uppstramad smak.''

90 Poäng av Livets Goda Nyhetsbilaga Juni 2016
''Bärig doft av mörka solmoga körsbär och hallonsylt samt nyrostat kaffe. Fin struktur med strama men integrerade tanniner.''  

Druvorna kommer från en vingård som ligger i Orange, 950 meter över havet och domineras av vulkanisk jordmån. Vinstockarna är runt 20 år gamla. Delar av druvmusten jäser i små öppna jäskar, där man trycker ner ”hatten” av skal två gånger per dag. Resten av druvmusten jäser i större ”rotary fermenters” som roterar två gånger per dag. Jäsningen sker utan tillsatt jäst och 5% av druvorna är ej avstjälkade.
Vinet lagras på franska och ungerska 500-liter ekfat i 5 månader. Vinet filtreras lätt innan buteljering.



Årgång 2015 var fantastiskt bra i NSW, bra väder genom hela säsongen. Vår och sommar bjöd på mycket sol, lite regn och milda temperaturer överlag vilket gav en jämn mognadsutveckling av druvorna. Det fina vädret fortsatta på hösten och resultatet blev ypperligt fin frukt med bra komplexitet, rik smak och balans. Man började skörda ganska tidigt så alla druvorna var skördade i slutet av mars.

Efter att ha gett upp sin dröm att bli musiker utbildade sig Peter Logan inom biologi och kemi för att arbeta som kemist. Det dröjde dock inte länge för Peter att förstå att detta inte var hans kall i livet. Då hans far beslöt sig för att börja arbeta med vin såg Peter en möjlighet att kunna nyttja sina kunskaper på andra sätt där även kreativitet och passion kunde få plats. Peter utbildade sig till vinmakare i Adelaide och började sedan arbeta med sin far.
Idag består Logan Wines av ett litet och passionerat team med Peter, hans fru Hannah och assisterande vinmakaren Duncan Lloyd i spetsen.

Logan Wines har totalt 102 ha i vindistrikten Orange och Mudgee, 25 mil väster om Sydney. Både Orange och Mudgee är så kallade "cool climate" områden, vingårdarna ligger på 600-1000 meter över havet. Svala nätter och morgnar och solen från öknen i väst ger druvor med mycket fräschör och komplexitet. Jordmånen i Orange består mestadels av vulkanisk jord då området ligger ovanpå en utdöd vulkan. I Mudgee domineras jordmånen av järn och kvartsten.

Peter Logan vill visa upp Orange och Mudgees speciella "terroir" i sina viner, han använder naturlig jäst och är återhållsam med ekfat. Balans, fräschör och komplexitet i vinerna är det Peter strävar efter och det tycker vi han lyckas fantastiskt bra med!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka