Sortiment · Australien · New South Wales, Mudgee · Logan Wines

Logan Weemala Tempranillo 2013

ARKIVERAD
Logan Weemala Tempranillo

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2013
  • Producent: Logan Wines
  • Område: Australien, New South Wales, Mudgee
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Tempranillo 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Rödblå färg
  • Doft: Aromatisk, nyanserad doft med inslag av torkade körsbär, björnbär, lakrits, pomerans och vanilj.
  • Smak: Nyanserad, frisk och kryddig smak med inslag av torkade körsbär, örter, björnbär, lakrits och vanilj.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Druvorna kommer från en vingård i Mudgee som domineras av rödbrun lerjord uppblandat med grus och kvarts sten. Skörden skedde för hand i mitten av februari 2013. Efter skörden krossades druvorna försiktigt och jäste sedan i små öppna betongtankar i 6 dagar, 2 gånger per dag tryckte man ner ”hatten” av skal för att på ett försiktigt sätt få fram smak och tanniner. Efter jäsningen använde man en ”basket press” för att skonsamt pressa druvorna och separera vinet från skalen. Sedan förs vinet över på 225-500 L ekfat, 85 % av ekfaten är ungerska och franska, resten är amerikanska. Vinet lagrat på ekfat i 10 månader, 12 % nya ekfat, resten är 2-5 år gamla. Vinet filtreras lätt innan buteljering.

Efter att ha gett upp sin dröm att bli musiker utbildade sig Peter Logan inom biologi och kemi för att arbeta som kemist. Det dröjde dock inte länge för Peter att förstå att detta inte var hans kall i livet. Då hans far beslöt sig för att börja arbeta med vin såg Peter en möjlighet att kunna nyttja sina kunskaper på andra sätt där även kreativitet och passion kunde få plats. Peter utbildade sig till vinmakare i Adelaide och började sedan arbeta med sin far.
Idag består Logan Wines av ett litet och passionerat team med Peter, hans fru Hannah och assisterande vinmakaren Duncan Lloyd i spetsen.

Logan Wines har totalt 102 ha i vindistrikten Orange och Mudgee, 25 mil väster om Sydney. Både Orange och Mudgee är så kallade "cool climate" områden, vingårdarna ligger på 600-1000 meter över havet. Svala nätter och morgnar och solen från öknen i väst ger druvor med mycket fräschör och komplexitet. Jordmånen i Orange består mestadels av vulkanisk jord då området ligger ovanpå en utdöd vulkan. I Mudgee domineras jordmånen av järn och kvartsten.

Peter Logan vill visa upp Orange och Mudgees speciella "terroir" i sina viner, han använder naturlig jäst och är återhållsam med ekfat. Balans, fräschör och komplexitet i vinerna är det Peter strävar efter och det tycker vi han lyckas fantastiskt bra med!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka