Sortiment · Australien · Yarra Valley · Luke Lambert Wines

Luke Lambert Chardonnay 2015

Luke Lambert Chardonnay

Pris på Systembolaget:

750 ml: 329 kr

Artikelnummer: 72343

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2015
  • Producent: Luke Lambert Wines
  • Område: Australien, Yarra Valley
  • Jordbruk: Ekologiskt ej certifierat
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gröngul
  • Doft: Mineraldriven, frisk och elegant doft med inslag av vita blommor, citrus och rökiga mineraltoner
  • Smak: Torr, elegant och fruktig med inslag av citrus, rökig mineralitet och fin syrlig eftersmak

Pris på Systembolaget:

750 ml: 329 kr

Artikelnummer: 72343

Omdömen och recensioner

Favorit just nu - Linda Stensen Pérez, Allt om Vin nr 10, 2016
"Snyggt, friskt, mineraldrivet och elegant! Svårt att få nog av dessa finstilta nyanser. Blommigt, fylt av krispig frukt, citrus och mineraltoner." 

Druvorna till detta vin kommer från en vingård som heter Tibooburra Vineyard. Det är det svalaste mikroklimatet i Yarra enligt Luke och ligger i sydöstra delen av Yarra Valley. Jordmånen är mycket mager och består av vulkanisk röd och svart jord ovanpå ett lager av kalkhaltig lera. Stockarna är planterade år 2000 på en höjd om 200 meter över havet. Chardonnayvingården är ostligt exponerad.
Vinifikationen är traditionell ur ett europeiskt perspektiv men väldigt "hands off" för att vara i Australien. Handskördade druvor, druvorna pressas direkt (hela klasar) och musten förs över på rostfria tankar för jäsning med endast naturlig jäst. Ingen klarning av musten innan jäsning, ingen temperaturkontroll (når aldrig över 28 grader) och vinet buteljeras utan vare sig klarning eller filtrering. Vinet genomgår full malolaktisk jäsning.
Första tillsatsen av svavel sker i samband med buteljeringen då en liten mängd tillsätts.
Totalt lagras vinet cirka 9 månader på tank innan det buteljeras.

Luke är smått lyrisk över 2015. En mild och lång sommar utan värmetoppar och med regn i rätt mängd vid rätt tidpunkt banade väg för en skörd som kunde genomföras under perfekta förhållanden. Vinerna visar upp fräschör, färg, nyansrikedom och intensitet. Vad kan man mer önska?

Luke Lambert föddes i närheten av Brisbane på den Australiensiska östkusten långt från vinvärlden. Hans föräldrar var dock vinintresserade och de flesta semestrar valde de att resa till Australiens olika vindistrikt (vilka härliga föräldrar eller hur?) för att upptäcka både olika vinstilar och producenter. Detta ledde till att Luke redan i de tidiga tonåren var på det klara med att det var vinproduktion han ville ägna sig åt. 
Efter att ha gått ut gymnasiet reste Luke runt i Europa för att upptäcka kontinentens vinområden. Väl tillbaka i hemlandet sökte Luke in på vinmakarutbildning som han avslutade år 2002 blott 23 år gammal. 2004 skulle bli debutårgång för den egna etiketten med ett par fat shirazvin i sitt garage i Yarra Glen. Målet var redan från början att tillverka vin under egen etikett och de tio år som följde vinutbildningen arbetade han dagtid åt flera renommerade egendomar i Yarra ( Coldstream Hills, Diamond Valley Vineyards, De Bortoli's Yarra Valley med flera) och på sin egen etikett på kvällstid. Utöver Yarra Valley har Luke även samlat erfarenheter i Nya Zeeland och gjort tre skördar i Italien (Chianti och Barolo).
Lukes vinfilosofi är att vinet skall spegla den plats där druvorna vuxit, den jord vinrankornas rötter vuxit i, vilken exponering mot solen vingården har, mängden sol och regn den får. Alla dessa parametrar skall skapa vinets form och karaktär. Det är förvisso ingen unik filosofi, han delar den med många andra producenter runt om i världen. Dock har Luke lyckats identifiera vingårdar där druvorna mognar fenoliskt vid lägre alkoholhalter och med naturligt höga syrahalter. Något som ger vinerna stor aromatisk komplexitet och fantastisk gastronomisk potential. Bland initierade vinentusiaster har Luke på kort tid skapat sig ett namn som en av Australiens mest lovande vinproducenter och det är med glädje och stolthet vi nu kan erbjuda hans viner på den svenska marknaden. 

blog comments powered by Disqus
Tillbaka