Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Langenberg 2013

Langenberg

Pris på Systembolaget:

750 ml: 319 kr

Artikelnummer: 99465

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2013
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering med dominans av Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Generös och fruktig med toner av citrusfrukter, persika, örter och mineraler.
  • Smak: Komplex och frisk med viss sötma, inslag av citrus, persika, gula plommon, örter och mineral. Vinet har en lång och mineraldriven avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 319 kr

Artikelnummer: 99465

Omdömen och recensioner

92 poäng av Livets Goda, augusti 2016, nr 106
91-95 poäng = Mycket stark rekommendation, ett stort vin/dryck 

Langenberg är det nordligaste läget som Jean-Michel har. Det ligger på en rakt sydlig sluttning utanför byn Ste Hippolyte. Jordmånen är granitdominerad (lokalt kallar man denna typ av granit för Ste Hippolytus) och väldigt mager. Det resulterar i tydligt mineraliga viner, ofta med en liten sälta.
Som de andra vingårdsbetecknade vinerna från Deiss är även detta en samplanterad (olika druvsorter) vingård, men Riesling spelar en stor roll.
Årgång 2013 i Alsace startade med en kall och regnig vinter och vår, det kalla och regniga vädret höll i sig ända fram till juni och ledde till en sen och ojämn blomning. Allt pekade på en sen skörd men värmebölja under juli och augusti gjorde att man kom ikapp i växtcykeln. Skörden blev 11% mindre än de senaste årens genomsnitt.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka