Sortiment · Frankrike · Loire, Muscadet · Domaine Bonnet-Huteau

Muscadet Goulaine Sèvre et Maine 2012

Muscadet Goulaine Sèvre et Maine

Pris på Systembolaget:

750 ml: 180 kr

Artikelnummer: 95546

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2012
  • Producent: Domaine Bonnet-Huteau
  • Område: Frankrike, Loire, Muscadet
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Melon de Bourgogne 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, gul färg
  • Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av citrus, gula stenfrukter, smör, örter och mineral.
  • Smak: Torr, frisk, nyanserad smak med rik och koncentrerad frukt. Inslag av citrus, gula stenfrukter, smör, örter och mineral. Vinet har en lång och komplex eftersmak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 180 kr

Artikelnummer: 95546

Omdömen och recensioner

87 poäng - Dina Viner, september nr 9, 2016
80-89p = Mycket bra

4 av 5, Gourmet nr 3 2017
"Högt vingårdsläge, cementtankar och 18 månader på jästfällning ger läckert fruktig framtoning med bra syra och ett uns mognad. Servera till gratinerade havskräftor."

Goulaine produceras endast de bästa årgångarna. Stockarna till detta vin är över 40 år gamla. Jordmånen i Goulaine är dominerad av skiffer och gnejs. Efter att druvorna skördats för hand så pressas de långsamt under lång tid. Jäsningen sker under 10-14 dagar med en temperatur av 18-20 grader. Vinet lagras sedan i rostfria ståltankar 18-20 månader på jästfällningen före buteljering. 2012 producerades 3500 flaskor av Goulaine.
Våren i Loire var kall och regnig och det svala vädret sträckte sig så långt som till mitten av juli, detta i kombination med aprilfrost gav upphov till viss ojämn mognad och liten skörd. Andra hälften av sommaren var torr och varm vilket gav möjlighet till en fin mognadsprocess och sen skörd. Kvaliteten på druvorna var hög, balanserad och energirik. Vinerna visar upp en fin balans mellan fruktighet och mineralitet. 2012 var skörden i Muscadet mycket liten men vinerna uppvisar en stor koncentration och det betraktas som ett riktigt toppår!

Denna Domaine belägen i hjärtat av Muscadet Sèvre et Maine har befunnits inom familjen sedan 1883 men egendomen har anor ända tillbaka till 1000 talet!
Rémi Bonnet som tillsammans med sin bror Jean-Jacques driver egendomen idag tog över 1982. 2005 började man odla vingårdarna ekologiskt och sedan 2010 också biodynamiskt. Totalt har man 40 hektar vingårdar som odlas biodynamiskt, man skördar allt för hand och har låga skördeuttag. Vinerna är urspungstypiska och mineraldrivna men med en större koncentration och rikare frukt än vad man kanske förväntar sig av vinerna ifrån Muscadet. Bonnet-Huteau betraktas idag som en av de klarast lysande stjärnorna i området och vi tror verkligen att de har framtiden för sig! 

blog comments powered by Disqus
Tillbaka