Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Chablis · Jean-Marc Brocard

Chablis Sainte Claire 2015

Chablis Sainte Claire

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 5565

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2015
  • Producent: Jean-Marc Brocard
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Chablis
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Chardonnay 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gul färg
  • Doft: Angenäm, fruktig doft med inslag av mogna äpplen, mineral, citrus och örter
  • Smak: Frisk, ren och klassiska Chablissmaker med mineral, äpplen och stor fräschör

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 5565

Omdömen och recensioner

90 poäng av Livets Goda, september 2017
"Precis bredvid vineriet ligger en kyrka som heter Sainte Claire och därav namnet på denna Chablis-cuvée. I denna omfångsrika årgång så levererar den folkkära producenten ett balanserat och mycket gott vin. Det är silkigt och fylligt med en rik och syrlig citrusfrukt, tillsammans med en mineralisk matta som skänker fräschör och inslag av äpple, örter och småvegetala instick som ger cuvéen en fin ursprungsidentitet. Vidare finner vi torra tanniner med en lätt kryddighet som ger en god svansföring. Det här är en Brocard som uppför sig med stor elegans. Snyggt!"

Fira sommarkvällen med vårens toppviner. "Jean-Marc Brocard i Chablis gör platstypika viner av hög kvalitet. Här är ett stiligt och generöst vin i stor stil med intensiv doft, mineral, frukt och fin längd. Ta fram till skaldjursplatån med räkor, havskräftor och några ostron. Bättre blir det inte." Marie Oskarsson GT 2 juli 2017

Betyg 5 i DN, 20 maj 2017

Bäst i test
, dryckeslistan.se april 2017
"Friskt och elegant vin med fin känsla av ursprung (terroir) med rökig mineralitet. Man balanserar mästerligt upp en knivskarp syra med ypperlig koncentration och svag, sensuell smörighet. Gula solmogna äpplen, citronzest, lime och konserverade gula plommon samsas med svag kryddighet och nötiga inslag av skirat smör. Urgott till smörstekt gös med potatispurée och gräddigt citronskum."

FYND!
av Allt om Vin, Stora Vinguiden, nr 1 2017

FYND! av Allt om Mat Julspecial, 8 november 2016
"Stramt, mineraligt och balanserat med avrundad syra, havstoner och gula frukter. Gott till ugnsbakad torskrygg med vitvinssås, basmatiris och smörslungade morotsslantar."

FYND! av Allt om Vin Nyhetsmagasin, nr 11 2016
"Härligt, aptitretande doft med läckra toner av krita och flinta. Mycket god, redan drickfärdig smak i svagt smörbrynt, mycket lång och väl utmejslad chablisstil."

FYND!
av Allt om Mat Special, 6 oktober 2016
"Slankt, fräscht och väldigt stiligt med fin mineralitet." 

Vinet är gjort på druvor i och runt byn Préhy där Domaine Jean-Marc Brocard även har sitt vineri. Jordmånen domineras av Kimmeridgien vilket ger upphov till strama och mineraliga Chablisviner. Jäsningen skedde på rostfria tankar och de olika tankarna blandades under våren efter skörd. Därefter lagrades vinet vidare på sin sin jästfällning innan det buteljerades under hösten. Precis bredvid vineriet ligger en kyrka som heter Sainte Claire och därav namnet på denna Chablis-cuvée.
Årgången räknas som ett bra till mycket bra år, ett soligt år! En relativt varm vår ledde till en tidig blomning och en varm juni. Värmen fortsatte i juli och under en lång period var det temperaturer klart över det normala. Hettan skapade en situation där rankorna "stängde av" och en viss oro att det skulle förståra årgången spred sig i området. Regn i augusti satte dock igång växtprocessen igen och det blev ett riktigt bra år med viner som var tillgängliga redan som unga. Delar av Chablis drabbades dock av hagel strax innan skörd och begränsade volymerna något.

Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1980- och 1990-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Trots egendomens storlek vinifieras varje läge separat för att tydliggöra de olika vingårdarnas karaktärer. Idag har man under Julien Brocards ledning över 80 hektar ekologisk odling vilket gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne. Dessutom var man en av pionjärerna med biodynamik i Chablis då Julien redan 1997 konverterade en vingård om 12 hektar till denna odlingsform (Boissonneusevingården). Många har följt i hans fotspår...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka