Sortiment · Australien · Adelaide Hills, South Australia · Paracombe

Paracombe Shiraz Viognier 2012

ARKIVERAD
Paracombe Shiraz Viognier

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2012
  • Producent: Paracombe
  • Område: Australien, Adelaide Hills, South Australia
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Shiraz 97%, Viognier 3%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Mörkt röd
  • Doft: Tydligt fruktig med inslag av björnbär, hallon och violer
  • Smak: Fyllig, frisk och balanserad med stor kropp och rik lång eftersmak. Toner av mörka bär blandas med violer och lite vanilj.

Årgångsarkiv

Årgången kan ej köpas.

Omdömen och recensioner

15 poäng
av Munskänken nr 6, oktober 2016
"Utvecklad doft med plommon, blåbär, mynita, viol och ek. Fyllig, rik, fruktig och rätt rustik smak med rejäl strävhet, tilltagen längd med sammansatta aromer och eldig avslutning a la amarone. Stiltypisk australisk shiraz.
15-17,5 poäng = Högklassigt vin

FYND av Allt om Vin sept 2016
"Mycket god, druvtypisk doft med rak, mörk frukt och svala inslag. Maffig tät smak med söt frukt över en välskräddad struktur." 

Druvorna till detta vin kommer från en vingård som Paul Drogemuller planterat åt en av sina goda vänner i byn Paracombe. I en nordligt exponerad sluttning planterades Shiraz och en liten del Viognier. Skörden sker för hand och jäsningen sker sedan långsamt och svalt i öppna jäskar (Shiraz och Viognier ihop). Man trycker ned ”hatten” av skal för hand för att på ett skonsamt sätt extrahera så mycket smak och färg som möjligt. Vinet har därefter lagrats cirka 14 månader på franska ekfat (225 liters) varav cirka 25 procent var nya. Produktionen är mycket begränsad, endast 6000 flaskor per skörd.
Om 2010 var den perfekta årgången är 2012 den näst efter menar Paul. Fin balans, elegant frukt men lite mer koncentration än 2010 då skörden var mindre. Samtliga druvsorter visar upp områdestypicitet och fint djup och Paul tror att 2012 kan växa fram till att bli hans personliga favoritårgång.

Paracombe är en liten egendom på ca 40 hektar. Den före detta kreatursfarmen omvandlades 1983 till vingård av paret Paul och Kathy Drogemuller som nu driver den med strålande resultat. Utan någon som helst erfarenhet av vintillverkning så började man plantera vingårdar och byggde ett litet plåtskjul där dom första vinerna tillverkades i gamla mjölktankar. Idag är Paracombe Wines en av dom mest erkända vinproducenterna i Adelaide Hills med viner av toppkvalité, den totala årsproduktionen är endast ca 200 000 flaskor.
Läget, 425 meter över havet, skapar mycket goda förutsättningar för fruktiga och eleganta viner i detta svala distrikt. Man odlar mest Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc och Shiraz. Men även Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, och lite Merlot finns planterat. Jordmånen varierar från fattig sandjord till rikare järnhaltig grus- och lerjord. Klimatet är av inlandstyp med relativt kalla regniga vintrar och torra heta somrar. Vingården är planterad med hänsyn till morgonsol för att optimera mognaden i druvorna samtidigt som man behåller fruktsyra och elegans.
Paracombe arbetar efter hållbarhets tänk både i vingårdarna och i vineriet, man samlar upp allt regnvatten i stora cisterner och är helt självförsörjande på el med hjälp av solceller. Förutom att tillverka fantastiskt goda viner så är Paul och Kathy kända för att få besökare känna sig otroligt välkomna till Paracombe Wines!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka