Sortiment · Australien · Clare Valley, South Australia · Tim Adams

Tim Adams Semillon 2014

Tim Adams Semillon

Pris på Systembolaget:

750 ml: 199 kr

Artikelnummer: 70246

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2014
  • Producent: Tim Adams
  • Område: Australien, Clare Valley, South Australia
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Semillon 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Generös doft med inslag av melon, ananas, honung, fat och citronskal.
  • Smak: Fyllig, komplex smak med solmogen gul frukt och toner honung, citronskal och vax. Vinet har bra fräschör med lång eftersmak och god fatkaraktär.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 199 kr

Artikelnummer: 70246

Omdömen och recensioner

BRONS i kategorin Årets vita beställningsvin på Årets Vinare i december 2016

Betyg 14,0 poäng (+)
av BKWine Brief, november 2016
Kryddig, aning rökig, relativt tät och långt limeslut, 1-4 år

Betyg 14 poäng i Munskänken nr 8 2016
Något utvecklad doft, gula äpplen, persika, aprikos och god fatton. Torr smak med nyanserade aromer, god textur, bra längd och fin syra. 

Grappes Nyhetsbrev, december 2016
"Ung och något återhållsam. Ingen direkt gummiton (lär dock komma med lagring). Stenfrukt, lite fat. Aning grön, men inte direkt störande. Munnen strukturerad och bestämd, lite mer grön. Lovande för lagring. Fin potential, men lite mindre tillgänglig nu än senaste årgång."

Druvorna till detta vin kommer från två vingårdslägen i Clare Valley. En del kommer från Tims egen "Rogers"-vingård och resterande från ”Sheoak”-vingården som ägs tillsammans med goda vänner till Tim. 60% av musten jäser på fat av ny fransk ek och resterande på ståltank. Den delen som jäses på fat får därefter lagras på samma fat i 6 månader innan blenden sker. Lagringspotentialen för detta vin är stor och vinet kan lagras upp till 10 år.
Växtsäsongen som ledde upp till årgång 2014 såg normala regnnivåer under både hösten och vintern. Under vintern var dock den genomsnittliga minimitemperaturen över dalen 2°C varmare. Nederbörden under våren var 72 mm under genomsnittet vilket ökade frostrisken och under våren inträffade ett antal kalla frostmornar där det turligt nog enbart förlorades små kvantiteter av frukt på de två lägst belägna vingårdslägena. Under det kritiska stadiet av blomning var förhållandena gynnsamma och några mm regn i början av december gav druvorna en chans att komma i balans. Resten av december och den första halvan av januari var torr och varm och från mitten av januari var snitt temperaturen dagligen över 35˚C. Däremot var temperaturen nattetid 1˚C kallare under denna period vilket gynnade fruktmognaden och smakutveckling i druvorna. De varma förhållandena fortsatte och den 7 februari började skörden med Tempranillo från Sheoaks västra lägen följt av Semillon ett par dagar efter det. Nästan alla vita druvsorter plockades i mitten av februari med undantag för vissa Riesling lägen. Den 14 februari kom skörden till ett abrupt stopp med 55mm skyfall av regn. Inom en vecka efter detta kunde Rieslingdruvorna plockas klart, lyckligtvis utan någon förekomst av Botrytis. Resten av februari var mild med dagstemperaturer 6˚C svalare än genomsnittet. De svalare förhållandena ökade syranivåer i druvorna och saktade in sockerutveckling och gav druvorna extra tid att utveckla alla viktiga smaker. De milda förhållandena fortsatte under mars och april och den sista av frukten, Cabernet Sauvignon från Skilly Ridge, skördades den 8 april.

Tim Adams Wines skapades i sin nuvarande skepnad av Tim och hans fru Pam i slutet av 1987. Tim började sin bana 1975 och är idag en av de mest välmeriterade producenterna i Clare Valley. Man producerar bara viner med druvor som vuxit i Clare och den årliga volymen ligger endast på ca 15 000 lådor. Förutom egna druvor köper Tim Adams även in druvor från elva kontrakterade odlare som levererar druvsorterna Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc samt Grenache

blog comments powered by Disqus
Tillbaka