Sortiment · Italien · Toscana, Chianti Classico · Casa Brancaia

Brancaia Chianti Classico 2015

Brancaia Chianti Classico

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 70725

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Brancaia
  • Område: Italien, Toscana, Chianti Classico
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Sangiovese 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Rubinröd, klar röd färg
  • Doft: Ren, ungdomlig och generös doft med körsbärsklingande inslag
  • Smak: Fruktig och frisk smak med härlig fräschör och inslag av röda bär. Smakrik med bra energi och lång smak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 149 kr

Artikelnummer: 70725

En klassisk Chianti med en ren och frisk körsbärsfrukt. 100% Sangiovese från hjärtat av Toskana.
Passar utmärkt till en mustig pasta och är enkel att beställa till ditt Systembolag!

5 av 5 i Gourmet nr 3 2017
"Rent och fruktigt med fin krydda och läskande saftigt avslut. Något så ovanligt som en Chianti Classico utan fatlagring, enbart god frukt. Till ugnsgrillad vårkyckling."

91 poäng
av Livets Goda, 22 december 2016
"Ung, pigg och fräsch chianti med syrliga körsbärsinslag, ren fruktighet, krydda, småfuktiga tobakstoner, kaffe och mineraliskt stram. Elegant, gott och stilfullt som är modernt polerat med klassiska toner. Och när väl etiketten avslöjas så förstår vi varför det smakar som det gör; det är Brancaia i ett nötskal, på bästa vis." 

Bästa köp! Allt om Vin nr 2 2017

"Snyggt vin i den rena och eleganta chiantiskolan, mycket tack vare lagring på betong istället för ekfat. Doften är örtig och lätt pepprig, med en hel del saftiga körsbär på toppen. I munnen kommer mer syrliga röda bär och rejäla knippen timjan, tillsammans med fenomenal syra. Ge den gärna någon timme i karaff innan du slår upp och börjar klunka." Andreas Grube, SvD Perfect Guide, 4 mars 2017

Brancaia Chianti Classico är ett vin som gjordes första gången år 2013. Sedan många år har man gjort en Riserva med längre lagring på fat men från 2013 så finns även "vanlig" Chianti Classico i utbudet. Druvorna kommer från Brancaias båda egendomar i Chianti, La Brancaia och Poppi och stockarna har en snittålder på 21 år. Planteringsdensiteten är 6000 stockar/hektar. Vinet vinifieras på kon-formade ståltankar och endast naturlig jäst används. Jäsningen tog cirka 2 veckor.
Vinet har efter avslutad vinifikation lagrats i 12 månader varav 2/3 på ståltank och 1/3 på cement. Ambitionen med vinet är att göra en klassisk Chianti som bygger på fräschör och elegans och resultatet är lysande!
2015 är att betrakta som ett fantastiskt bra år för Chianti ur ett kvalitetsperspektiv. En kall och blöt vinter följdes av en vår med både sällsynt varma och kalla dagar. Sommaren blev mycket torr och varm vilket gav Sangioveseklasar som var små med hög koncentration. Delar av området fick hagelproblem i augusti vilket dragit ner volymerna.

1981 förälskade sig Bruno och Brigitte Widmer i den övergivna egendomen Brancaia som ligger strax utanför Castellina. Redan två år senare fick de väldigt positiva omdömen i Chianti Classicoprovningar och uppmärksammades även internationellt. Denna positiva start gjorde att man även investerade i inköpet av Poppi egendomen närmare Radda in Chianti 1989. I slutet av 90-talet gjorde man som flera andra Chiantiproducenter och köpte vingårdar i Maremma och 1998 var Brancaia in Maremma ett faktum. Samma år tog Barbara Widmer, dottern i familjen över driften. Barbara var då utbildad oenolog. 
En av framgångsfaktorerna bakom Brancaia är arbetet i vingårdarna. Snittet för branchen i stort är cirka 300 arbetstimmar per hektar men för Brancaia är snittet 450 timmar per hektar. Alla hektar arbetas dessutom med som att dess druvor ska ingå i de bästa vinerna. Man väljer först vid skörd vilka druvor som går i vilket vin. 

Lammstek med betor, getost, stekt sallad och olivsky


Rekommenderade viner

Brancaia Chianti Classico

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • ca 800g urbenad lammstek
  • 800 g blandade betor
  • 150 g smulad getost
  • 3 msk olivolja
  • ½ dl strimlad basilika
  • Salt och peppar
  • 3 dl mörk reducerad kalvfond
  • 4 dl rött vin
  • 1 dl hackade svarta oliver
  • 1 st skivad bananschalottenlök
  • 2 timjankvistar
  • ½ dl god olivolja
  • Salt, peppar och citronsaft
  • 4 st huvuden hjärtsallad
  • 4 msk olivolja
  • Salt och peppar

Instruktioner

Köttet:

Temperera köttet i minst 2h. Salta, peppra och krydda gärna med lite blandade örter. Grilla eller stek tills lammet har en innetemperatur på ca 56-58 grader. Om du steker en hel lammstek bryn den först i panna och gör den därefter klar i ugnen på låg temperatur ca 90 grader. Låt vila minst 20 minuter innan du skär upp köttet.

Betor:

Baka betorna i ugnen på 150 grader tills de är mjuka. Låt svalna, skala och dela i klyftor. Värm betorna i olivoljan, smaka av med salt och peppar avsluta med basilika och getost.

Olivsky:

Blanda rödvin, lök och timjan i en kastrull och reducera tills nästan ingen vätska återstår. Tillsätt kalvfond och låt sjuda i ca 5-10 minuter. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite citronsaft för mer syra. Sila skyn, tillsätt hackade oliver och olivolja.

Stekt sallad:

Dela hjärtsalladen men behåll roten. Stek hastigt i olivolja och krydda med salt och peppar. Servera tillsammans med lammet och betorna.


Pasta med vinägerstekt fläsksida, tomater, örter och parmesan


Rekommenderade viner

Brancaia Chianti Classico

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • Ca 400 g pasta av valfri sort
  • 500 g tärnat rimmat fläsk
  • 20 st halverade körsbärstomater
  • 4 msk hackad gräslök
  • ½ dl strimlad basilika
  • 100 g riven parmesan
  • ½ dl rödvinsvinäger
  • ½ dl balsamvinäger
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten. Spara 1 dl av kokvattnet. Lägg fläsket i en stekpanna och slå på vinägern. Låt vinägern koka in och låt fläsket få färg i stekpannan. Avsluta med tomaterna och gräslök. Blanda sedan med pastan och kokvattnet och smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål eller på tallrik och garnera med basilika och riven parmesanost.


Vårlamm med rostade grönsaker, spenat, gremolata och olivsmör


Rekommenderade viner

Brancaia Chianti Classico

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Brancaia
  • Druvsammansättning: Sangiovese 100%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • Ca 800 g urbenat vårlamm (stek, sadel eller bog)
  • Gremolata
  • Ca 3 dl plockad bladpersilja
  • 2 st rostade vitlöksklyftor
  • 2 msk citronzest
  • 1 dl god olivolja
  • Ca 1.2 kg blandade grönsaker, betor och rotfrukter
  • 100 g babyspenat
  • Olivsmör
  • 200 g smör
  • 50 urkärnade och hackade svarta oliver
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 msk plockad, hackad timjan
  • Finrivet skal från en halv citron
  • Salt och svartpeppar

Instruktioner

Temperera köttet i minst 2 timmar. Salta, peppra och krydda gärna med lite blandade örter.

Grilla eller stek till önskad stekgrad, ca 56-58 grader. Om du steker t.ex. en hel lammstek, börja med att bryna i panna och kör sedan klart lammet i ugn på låg temperatur (ca 90 grader).

Låt vila minst 20 minuter innan du skär köttet.

Gremolata

Mixa alla ingredienser i en mixer.

Skär grönsakerna i önskad storlek. Salta och peppra. Lägg på en plåt och vänd i olivolja. Rosta i ugn på ca 200 grader tills grönsakerna fått fin färg och bra konsistens. Blanda ner gremolatan och spenaten. Servera.

Olivsmör

Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt, peppar och kanske lite citronsaft.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka