Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

AOC Alsace Blanc 2015

Pris på Systembolaget:

750 ml: 189 kr

Artikelnummer: 75999

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering av Pinot gris, Auxerrois, Pinot Blanc och Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljusgul färg
  • Doft: Fruktig och nyanserad doft med inslag av citrus, päron, persika, vita blommor, örter och mineral.
  • Smak: Ungdomlig, frisk och fruktig smak med aningen sötma och inslag av citrus, päron, persika, örter och mineral.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 189 kr

Artikelnummer: 75999

Omdömen och recensioner

"Druvorna har fått jäsa tillsammans- som man gjorde förr. Domaine Deiss arbetar biodynamiskt. Med den lovande årgången 2015 skapas ett blommigt aromatiskt vin med litchifrukt, avrundad friskhet och liten restsötma. Gott till inkokt, fetare fisk som makrill med skarpsås och kokt potatis."
Maria Collsiöö, SvD, Perfect Guide 11 mars 2017

Detta vin skapades för första gången år 2002. Det är Jean-Michels önskan att visa att man skall kunna tänka Alsacevin som har en personlighet, kraft och naturlig syra utan att man måste tänka på en druvsort. Vinet har en tydlig ursprungsprägel mer än någon druvprägel. Det skall föra tankarna till i första hand Alsace som region och sedan till matkombinationer. Inte skapa associationer till en viss druvsort. Alsace AOC är producerat uteslutande av druvor från egna vingårdar. De olika druvorna är skördade samtidigt och vinifierade ihop. Det är alltså ingen blandning av färdiga viner. Detta ger viner med större komplexitet och balans. Naturligtvis är vinet tillverkat utan chaptalisering (tillsättning av socker innan jäsning) och utan tillsats av syra.
För Marcel Deiss så är årgång 2015 fullständigt exceptionell! Man jämför med den legendariska årgången 1947 och man tror att man om 60 år kommer att prata om 2015 på samma sätt som man idag gör om 1947. Vintern var mild och våren regnig, det följdes av en mycket varm och torr sommar. Under skörden så var förhållandena idealiska och man kunde i lugn och ro skörda druvorna vid optimal tidpunkt. Till skillnad från under 2014 så orsakade Suzuki flugan inga problem i vingårdarna. Hos Domaine Marcel Deiss så är man lyrisk över vinernas kvalité.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka