Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Côte de Nuits · Domaine Bruno Clair

Gevrey Chambertin 1er Cru Clos Saint-Jacques 2012

Gevrey Chambertin 1er Cru Clos Saint-Jacques

Pris på Systembolaget:

750 ml: 1750 kr

Artikelnummer: 91114

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2012
  • Producent: Domaine Bruno Clair
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, röd färg
  • Doft: Fin och nyanserad doft med en djup fruktighet och inslag av vildhallon, körsbär, örter, kryddor, lakrits och fat.
  • Smak: Komplex, kryddig och elegant med en härligt struktur och djup frukt med inslag av vildhallon, kryddor, viol, lakrits och fat.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 1750 kr

Artikelnummer: 91114

Gevrey-Chambertin 1er cru Clos Saint-Jacques har länge ansetts vara den mest prestigefulla av premier cruerna i Gevrey-Chambertin och här har Bruno Clair en yta av precis dryga 1 hektar som tillhör hans mamma, Genevieve Bartet. Bruno har varit ansvarig för såväl vingårdsarbete som vinifiering sedan 1986, men fram till och med 1998 såldes vinet under etiketten Domaine G Bartet. Sedan 1999 har vinet sålts under Domaine Bruno Clair.

Clos Saint-Jacques delas av fem odlare och varje odlare äger en del som sträcker sig längs med hela sluttningen, något som ger balans till vinerna. Rankorna hos Bruno Clair är resultatet av ett urval som Brunos pappa gjorde över 30 år sedan, då han valde de mest robusta rankorna. Hälften av rankorna planterades 1957 och hälften 1972.
Clos Saint Jacques producerar alltid komplexa, eleganta viner med potential för långlagring.
Året inleddes med en mild vinter. Därefter en riktigt kall vår som resulterade i frost. Maj månad blev varm följt av ett kallt juni med mycket regn. Sommaren blev instabil och innehöll både hagel och regn. Vinstockarna påverkades mycket av vädret och under blomningen hindrades många blommor att utvecklas till frukt. Det förekom också millerandage: ofullständig befruktning av blommorna som ger ojämna klasar med endera för små eller stora bär – eller inga alls. Den höga temperaturen i maj påverkade frukten negativt och ledde till bär med hög koncentration. Dock resulterade skörden i väldigt fina resultat med druvor helt utan röta. Vinerna fick en högre koncentration än året innan. Färgen blev djup och tät och vinerna har en fin yppig och koncentrerad frukt med bra balans och fräschör.

Domaine Bruno Clair ligger i den nordligaste av Côte de Nuits byar, nämligen Marsannay-la-Côte. Egendomen skapades ursprungligen 1920 av Brunos farfar men delades upp 1985 på grund av arvstvister. Bruno, som hade startat under eget namn redan 1979, fick 1986 familjens förtroende att sköta en rad högkvalitativa lägen i olika byar i främst Côte de Nuits. 1993 lyckades Bruno utöka egendomen med vingårdar i Côte de Beaune och idag sträcker sig egendomen över totalt 25 hektar. Hälften av dessa återfinns i den lite okända och mycket underskattade byn Marsannay. Målsättningen är alltid att framställa eleganta och nyansrika viner som tydligt återspeglar den jordmån vinrankorna vuxit i. Stor möda läggs på arbetet i vingårdarna och all mark plöjs upp. Inga konstgjorda bekämpningsmedel används och endast naturlig kompost tillåts. Bruno själv ansvarar för vingårdarna medan hans lojala önolog, Philippe Brun, har ansvarat för vinifikationerna alltsedan starten 1979.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka