Sortiment · Frankrike · Rhône, Côtes du Rhône · Domaine Santa Duc

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes 2015

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

Pris på Systembolaget:

750 ml: 118 kr

Artikelnummer: 73018

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Område: Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
  • Jordbruk: Ekologiskt - certifierat
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, röd färg med en violett kant.
  • Doft: Fruktig, kryddig och nyanserad doft med inslag hallon, blåbär, peppar, lakrits och örter.
  • Smak: Generöst fruktigt och smakrikt med inslag av hallon, blåbär, lakrits och örter. Vinet har en lång och välbalanserad eftersmak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 118 kr

Artikelnummer: 73018

Omdömen och recensioner

Mer än prisvärd!
av Allt om Mat 28 september 2017
"Rejält, tufft och eldigt med kryddor och örter."

FYND! av Allt om Vin nr 5 och nr. 7 2017
"Stor och rik, samtidigt elegant doft med medvetna inslag av fat och örtkryddor. Generös, ändå totalt balanserad smak i modern, matvänlig och ytterst prisvärd stil."

"Mmm, så gott! Rhônevin i bra kostym som bjuder på stor, rik och stiltypiskt örtig doft. Härligt, matvänligt och välgjort vin i generös och välbalanserad tappning. Gott till något grillat med linser och bönor." Nenne Wåhlander, Lantliv nr 5 2017

Fynd! Allt om Vin nyhetsbilaga, nr. 4 2017
"Stor och rik, samtidigt elegant doft med medvetna inslag av fat och örtkryddor. Generös, ändå totalt balanserad smak i modern, matvänlig, ytterst prisvärd stil."

Mer än prisvärt
Allt om Mat, nr. 5 mars 2017
"Rejält, tufft och eldigt med kryddor och örter."

14 + poäng, Munskänken, nr.2 2017
"Varm, lite utvecklad doft med plommon, skogsbär, kryddor och lite fat. Drygt medelfyllig, rik, fruktig smak med god kropp, ganska stadig struktur, fin längd med sammansatta aromer och påtagligt varm avslutning. Ekologiskt."

"Doft och smak av körsbär, blåbär, skogshallon och lite örter. Passar bra till lamm och rätter gjorda på nötkött." Bromma Paper, januari 2017

En koncentrerat fruktig och välbalanserad ekologisk Côtes du Rhône producerad på druvor ifrån över 40 år gamla stockar. Jordmånen är dominerad av röd lera vilket ger vinet en rik och generös frukt. Jäsningen sker med den naturliga jästen, man extraherar försiktigt och både jäser och lagrar vinet på ståltank för att bibehålla en ren, fin och fruktig karaktär.
Året börjar med en relativt sval och regnig vinter. När våren kommer på allvar i april så blir det riktigt fint väder och vegetationen tar ordentlig fart. Blomningen sker tidigt och följs sedan av en lång period med varmt och soligt väder och temperaturer på över 30-35 grader!. Skörden 2015 är av en fin kvalité, vinerna har en mogen och yppig frukt men en fin fräschör och precision som man inte alltid kan uppnå riktigt varma årgångar.

Domaine Santa Duc har producerat vin i fyra generationer och drivs nu av Yves Gras. Denna familjeegendom spänner över drygt 20 hektar varav 12,3 är Gigondas och resten Côtes du Rhône Villages och Vin de Pays. Egendomen producerar autentiska, strama och kraftfulla Gigondas-viner. Yves anses idag både i Frankrike och internationellt som en av södra Rhônes främsta producenter och detta har lett till att en stor del av produktionen är såld på förhand.

Rostad paprikadressing


Rekommenderade viner

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%
ca. 6 portioner

Ingredienser

  • 300 g skalad och rostad röd paprika (på glasburk)
  • 1 dl olivolja
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 10 st basilikablad
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • salt
  • peppar

Instruktioner

Mixa alla ingredienser förutom gräslöken till en slät sås. Tillsätt gräslök, smaka av med salt och peppar samt ev. en nypa socker och eller lite mer vinäger.

Detta är en mångsidig dressing som kan användas både som sås och som dressing till grönsaker. Gott till grillat grönt, grillat kött eller hela portabellosvampar.

Tillsätt 2 msk färskost för en krämigare dressing till en sallad.


Helgrillad kyckling


Rekommenderade viner

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 1 färsk hel kyckling
  • Havssalt
  • Svartpeppar
  • Dragon
  • Korianderfrön
  • Persilja
  • Senapsfrön
  • 50 g smör
  • 1 knippe färsk persilja
  • 2 klyftor hackad vitlök
  • 1 citron

Instruktioner

Gör en kryddblandning av havssalt, svartpeppar, dragon, korianderfrön, persilja och senapsfrön.

Gnid in kycklingen med kryddorna, gärna under skinnet.

Blanda smör, persilja och vitlök och lägg det inne i kycklingen. Sätt en liten bit citron i halsöppningen.

Lägg kycklingen på grillen eller sätt den på en ställning eller på en ölburk. Ha grillen på en låg temperatur och låt kycklingen grillas till en temperatur på ca 68 grader inne vid benen. Detta kan ta 1-2 timmar beroende på hur stor kycklingen är.

Låt den vila ca 10 minuter innan servering.


Rödvinssmör


Rekommenderade viner

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 250g rumstempererat smör
  • 2 dl rödvin
  • ½ dl hackad rödlök
  • 1 msk plockad timjan
  • Salt och svartpeppar
  • Eventuellt 1 nypa socker och 1 skvätt balsamvinäger

Instruktioner

Reducera vin, timjan och lök tills ca en ½ dl återstår. Låt svalna.

Blanda sedan med smöret och smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite socker och en skvätt balsamvinäger.

Ett perfekt kryddsmör till det grillade köttet eller fisken om man vill dricka gott generöst rött vin!


Ört- och svampsmör


Rekommenderade viner

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Santa Duc
  • Druvsammansättning: Grenache 75%, Syrah 20%, Cinsault 5%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl stekt hackad svamp
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 msk hackad dragon
  • 1 msk hackad timjan
  • Finrivet skal och saft från ½ citron
  • Salt och peppar

Instruktioner

Mixa alla ingredienser förutom svampen i en mixer, cirka 2-3 minuter så att det blir lite luftigt. Blanda i svampen, smaka av med salt och peppar. Låt gärna smöret ”mogna” över natten.

Passar utmärkt till både den grillade biffen och den helstekta kalventrecôten.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka