Sortiment · Spanien · Valencia · Casa Los Frailes

Bilogía Casa Los Frailes 2015

Bilogía Casa Los Frailes

Pris på Systembolaget:

750 ml: 84 kr

Artikelnummer: 2031

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Los Frailes
  • Område: Spanien, Valencia
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Monastrell 40%, Garnacha 40%, Syrah 20%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Blåröd
  • Doft: Generös doft med inslag av solmogen blå och röd frukt, sötlakrits och kryddor.
  • Smak: Smakrikt och fruktigt vin med inslag av björnbär, plommon, skogshallon, sötlakrits och kryddor. Vinet har en fin balans med bra fräshör och eleganta tanniner.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 84 kr

Artikelnummer: 2031

Omdömen och recensioner

FYND!
av Allt om Vin nr 5 2017

Betyg 5 i DN
"Charmigt och rustikt ekovin från oväntat vinområde i östra Spanien. Monastrell, garnacha och syrah odlas enligt biodynamiska principer. Välkryddad och lite bångstyrig fruktkompott med lakrits, viol, fat, färska örter samt varma jordiga undertoner. Lufta gärna" Alf Tumble, 20 maj 2017 & 10 juni 2017.

4 av 5
i Gourmet nr 3 2017
"Mustigt och mörkfruktigt med lite kryddig vanilj och lakrits. Gott och flörtigt."

+++++
i Aftonbladet Söndag, 9 april 2017
"2015 Bilogía förenar flirtig frukt med en rustik kryddighet. Här kan du hita toner av saftiga skogsbär, färska örter och nykrossad peppar. Tänk dig en blandning av lantlig charm och rejäla nypor i en mjuk förpackning. Dessutom till en oslagbart generös prissättning."

Betyg 5 i DN
"Charmigt och rustikt vin från oväntat vinområde i östra Spanien. Alla druvor odlas enligt biodynamiska principer och här är det monastrell, garnacha och syrah som blandats till välkryddad och lite bångstyrig fruktkompott. Lakrits, viol, fat, färska örter och varma underjordiska undertoner förlänger upplevelsen i glaset. Lufta en timme innan du serverar till kalopsen" Alf Tumble, 28 jan 2017. 81/100

Mer än prisvärt,
Allt om Mat, januari 2017.
Friskt, slankt, örtigt och lite bärigt i personlig stil.

Fynd! Allt om Vin nr. 2 2017
"Stor, varm och sötmustig, samtidigt köttig doft. Utmärkt, robust och välsyrad, lång, ambitiös och fullmatad stil."


2015 var ett år med extremt höga temperaturer under sommaren men till skillnad från många andra områden så fick man välbehövligt regn med jämna mellanrum under hela växtsäsongen.
Vintern var kall men redan i maj kom den första värmeböljan. I Augusti var det varmt och man hade en hög luftfuktighet, det regn man fick under augusti månad saktade ner mognadsprocessen vilket gjorde att druvorna hann utveckla en mer komplex aromatik före skörd.

Casa Los Frailes grundades 1771 av familjen Velazquez och har sedan dess funnits i familjens ägo. Innan dess tillhörde bodegan Jesuiterna, ”Friars”, där av namnet Casa Los Frailes. Nu drivs bodegan av bror och syster Velazquez som har full kontroll från vingård till buteljering.

Egendomen ligger i sydvästra Valencia i det fantastiskt vackra området Els Alforins med 130 hektar vingårdar och ett stort modernt vineri. Vingårdarna ligger på 700 meters höjt med ett Medelhavs och Kontinentalt klimat. Vingårdarna domineras av druvan Monastrell som ligger Los Frailes varmt om hjärtat men även Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Garnacha, Shiraz m.fl. odlas. Snittåldern på vinrankorna är 25 år och dom äldsta Monastrell rankorna är över 80 år gamla.

Som en av dom första producenterna i Spanien började Los Frailes producera ekologiska viner 2002, deras filosofi är att det viktigaste arbetet sker i vingårdarna för att lyckas med detta. Låga skördeuttag är ett måste för kvaliteten men också för att hålla vingårdarna naturligt mer resistenta mot sjukdomar. Los Frailes använder kopparoxid istället för kopparsulfat i vingårdarna då det krävs en mindre mängd för samma resultat. Enligt Los Frailes respekterar man inte bara jorden när man producerar ekologiskt utan vinerna blir bättre och nyttigare att njuta av med mycket mer antioxidanter.  

Glaserade revbensspjäll


Rekommenderade viner

Bilogía Casa Los Frailes

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Casa Los Frailes
  • Druvsammansättning: Monastrell 40%, Garnacha 40%, Syrah 20%
ca. 4 portioner

Ingredienser

  • Ca 1 kg tjocka revbensspjäll
  • 3 msk salt
  • 2 msk socker
  • 1.5 dl honung
  • 2 dl balsamvinäger
  • 0.5 dl grovriven ingefära
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 3 msk japansk sojasås

Instruktioner

Blanda salt och socker. Marinera spjällen över natten.

Karamellisera honungen i en kastrull på hög värme. Den ska bli bronsbrun, men man får passa noga så att den inte bränns vid. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och reducera till ca ¼ återstår.

Spola av spjällen i kallt vatten och torka med papper. Lägg i en ugnssäker form och slå över glacen. Vänd runt spjällen så att dom täcks av glacen.

Täck formen med 3 lager plastfolie eller lock och baka i ugn på 90 grader i ca 8 timmar. Ett bra tips om man behöver ugnen på dagen är att köra spjällen över natten.

Lyft spjällen ur formen och reducera buljongen som blivit till en glace. Dela spjällen och pensla med glacen.

Serveringsförslag:

Dessa spjäll är både himmelskt goda och fantastiskt möra. De passar utmärkt på julbordet tillsammans med andra klassiska rätter. Eller så kan de avnjutas tillsammans med lite ugnsrostade rotsaker som en huvudrätt när man tröttnat på julmaten i mellandagarna.

Smaklig måltid.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka