Skriv ut

Bilogía Casa Los Frailes 2015

Bilogía Casa Los Frailes
Pris på Systembolaget: 84 kr (750 ml)
Artikelnummer: 2031
Typ: Rött
Producent: Casa Los Frailes
Område: Spanien, Valencia
Jordbruk: Biodynamiskt
Flaskförslutning: Naturkork
Druvsammansättning: Monastrell 40%, Garnacha 40%, Syrah 20%

Om vinet

Vinet är gjort på tre olika druvor som kommer från egna biodynamiskt odlade vingårdar. Monastrell kommer från 50-åriga "bush vines" som växer på kalkrik jordmån, utan någon konstbevattning. Garnacha kommer från 20-åriga vinstockar med en jordmån som domineras av kalksten. Syrah är från vinstockar som är 15 år i snitt, även här är jordmånen kalkrik uppblandat med sand.
Alla vingårdar ligger på hög höjd, ca 700 meter över havet, allt skördas för hand och skördeuttagen ligger mellan 2500-4500 kg/ha.
Varje druvsort vinifieras var för sig, jäsningen sker på ståltank utan någon tillsatt jäst. Efter 14-18 dagars skalmaceration förs vinet över på 225L franska ekfat och lagras i 8 månaders. 20 % nya ekfat och resterande är 1-2 år gamla.
2015 var ett år med extremt höga temperaturer under sommaren men till skillnad från många andra områden så fick man välbehövligt regn med jämna mellanrum under hela växtsäsongen. Vintern var kall men redan i maj kom den första värmeböljan. I Augusti var det varmt och man hade en hög luftfuktighet, det regn man fick under augusti månad saktade ner mognadsprocessen vilket gjorde att druvorna hann utveckla en mer komplex aromatik före skörd.

Om producenten

Casa Los Frailes grundades 1771 av familjen Velazquez och har sedan dess funnits i familjens ägo. Innan dess tillhörde bodegan Jesuiterna, ”Friars”, där av namnet Casa Los Frailes. Nu drivs bodegan av bror och syster Velazquez som har full kontroll från vingård till buteljering.

Egendomen ligger i sydvästra Valencia i det fantastiskt vackra området Els Alforins med 130 hektar vingårdar och ett stort modernt vineri. Vingårdarna ligger på 700 meters höjt med ett Medelhavs och Kontinentalt klimat. Vingårdarna domineras av druvan Monastrell som ligger Los Frailes varmt om hjärtat men även Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Garnacha, Shiraz m.fl. odlas. Snittåldern på vinrankorna är 25 år och dom äldsta Monastrell rankorna är över 80 år gamla.

Som en av dom första producenterna i Spanien började Los Frailes producera ekologiska viner 2002, deras filosofi är att det viktigaste arbetet sker i vingårdarna för att lyckas med detta. Låga skördeuttag är ett måste för kvaliteten men också för att hålla vingårdarna naturligt mer resistenta mot sjukdomar. Los Frailes använder kopparoxid istället för kopparsulfat i vingårdarna då det krävs en mindre mängd för samma resultat. Enligt Los Frailes respekterar man inte bara jorden när man producerar ekologiskt utan vinerna blir bättre och nyttigare att njuta av med mycket mer antioxidanter.