Sortiment · Australien · Yarra Valley · Luke Lambert Wines

C.... Rosé 2016

C.... Rosé

Pris på Systembolaget:

750 ml: 229 kr

Artikelnummer: 72043

  • Typ: Rosé
  • Årgång: 2016
  • Producent: Luke Lambert Wines
  • Område: Australien, Yarra Valley
  • Jordbruk: Ekologiskt ej certifierat
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Syrah 70%, Nebbiolo 30%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Djupt rosa
  • Doft: Elegant, fruktig doft av röda bär så som jordgubbar och körsbär med ett lätt floralt inslag.
  • Smak: Fruktig och "juicy" med inslag av jordgubbar, körsbär och tranbär samt hintar av kryddor så som kanel. Balanserad, rik och krispig med fin syra. Bra textur med en elegant mineralitet samt ett långt avslut.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 229 kr

Artikelnummer: 72043

Crudo är namnet på Luke Lamberts ungdomliga och fruktdrivna viner. Namnet kommer från italienskan och spanskan och betyder "rå". Vinerna är tänkta att bjuda på ungdomlig fruktighet samt tillgänglighet och återspegla den lite "råa" stilen med mycket terroirdriv.

En blend av 70% Syrah och 30% Nebbiolo, där Syrahdruvorna kommer från 15-åriga stockar från Upper Ngumbie vingården samt Nebbiolo från Denton, ett vingårdsläge där jordmånen består av nedbruten granit.

Vinifikationen sker med hela klasar och ungefär en tredjedel av musten jäser på gamla franska ekfat. Ingen tillsatt jäst utan allt sker naturligt, musten har fått ligga på sin jästfällning och därefter är vinet buteljerat utan filtrering.
Färgen på Crudo Rosé är djupt rosa för första gången någonsin, trots att den är framställd i stort sätt på samma vis som föregående årgångar där de har varit mer laxrosa i färgen. Detta beror enligt Luke på att årgången varit otroligt solig och mycket sol ger såklart mer UV-ljus vilket gör att druvorna producerar mer antocyanin (färgämne som finns i växters cellsaft) som ger den djupare färgen i vinet.

Luke Lambert föddes i närheten av Brisbane på den Australiensiska östkusten långt från vinvärlden. Hans föräldrar var dock vinintresserade och de flesta semestrar valde de att resa till Australiens olika vindistrikt (vilka härliga föräldrar eller hur?) för att upptäcka både olika vinstilar och producenter. Detta ledde till att Luke redan i de tidiga tonåren var på det klara med att det var vinproduktion han ville ägna sig åt. 
Efter att ha gått ut gymnasiet reste Luke runt i Europa för att upptäcka kontinentens vinområden. Väl tillbaka i hemlandet sökte Luke in på vinmakarutbildning som han avslutade år 2002 blott 23 år gammal. 2004 skulle bli debutårgång för den egna etiketten med ett par fat shirazvin i sitt garage i Yarra Glen. Målet var redan från början att tillverka vin under egen etikett och de tio år som följde vinutbildningen arbetade han dagtid åt flera renommerade egendomar i Yarra ( Coldstream Hills, Diamond Valley Vineyards, De Bortoli's Yarra Valley med flera) och på sin egen etikett på kvällstid. Utöver Yarra Valley har Luke även samlat erfarenheter i Nya Zeeland och gjort tre skördar i Italien (Chianti och Barolo).
Lukes vinfilosofi är att vinet skall spegla den plats där druvorna vuxit, den jord vinrankornas rötter vuxit i, vilken exponering mot solen vingården har, mängden sol och regn den får. Alla dessa parametrar skall skapa vinets form och karaktär. Det är förvisso ingen unik filosofi, han delar den med många andra producenter runt om i världen. Dock har Luke lyckats identifiera vingårdar där druvorna mognar fenoliskt vid lägre alkoholhalter och med naturligt höga syrahalter. Något som ger vinerna stor aromatisk komplexitet och fantastisk gastronomisk potential. Bland initierade vinentusiaster har Luke på kort tid skapat sig ett namn som en av Australiens mest lovande vinproducenter och det är med glädje och stolthet vi nu kan erbjuda hans viner på den svenska marknaden. 

blog comments powered by Disqus
Tillbaka