Sortiment · Frankrike · Sudouest, Monbazillac · Château Tirecul la Gravière

Chateau Tirecul la Gravière "Les Pins" 2015

Chateau Tirecul la Gravière "Les Pins"

Pris på Systembolaget:

500 ml: 169 kr

Artikelnummer: 75325

  • Typ: Sött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Château Tirecul la Gravière
  • Område: Frankrike, Sudouest, Monbazillac
  • Jordbruk: Ekologiskt - certifierat
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Semillon 60%, Muscadelle 40%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul mot gyllengul färg
  • Doft: Stor och fruktig med karaktärer som för tankarna till aprikos, vanilj och saffran. Tydlig botrytiskaraktär.
  • Smak: Söt och intensiv, men samtidigt med en hög fräschör och en klassiskt tydlig botrytiskaraktär och nyanser av saffran, torkade aprikoser och exotisk frukt som ananas. Lång, söt och frisk eftersmak

Pris på Systembolaget:

500 ml: 169 kr

Artikelnummer: 75325

Omdömen och recensioner

Rekommenderas i Allt om Vin, nr. 3 2017
"Dov, örtig pinjetonad, ädelsöt doft. Söt, grape- och apelsinörtig smak i lovande, ännu helt ofullbordad stil."

15,5 + poäng i Munskänken, nr. 2 2017
"Generös doft av aprikoser, sötmandel och ett stänk citron. Fyllig, ren smak med generös aprikoskaraktär, frisk fruktsyra i fin balans med rund sötma samt bra längd."

Les Pins är Chateau Tirecul la Gravières andravin och det produceras inte alla år.
Det produceras av egendomens yngre vinstockar (8-15 år) som ger viner med fin botrytiskaraktär men utan det djup och koncentration som Bruno vill ha till de viner han skall buteljera under etiketten "Chateau". Till detta kommer de lättaste och friskaste delarna av musten från egendomens äldre vinstockar (15-60 år gamla).
Kvalitetsambitionen med vingårdsarbetet är dock detsamma som för egendomens förstavin. All skörd sker manuellt i omgångar för att endast skörda botrytiserade druvor. Vid ankomst till vineriet pressas druvorna varsamt och musten får klarna under en natt innan den delvis förs över till franska ekfat och delvis till en rostfri tank för jäsning. Den tar cirka 2 till 6 månader och därefter lagras vinet cirka 12 månader innan det blandas och buteljeras.
Allt arbete i vineriet sker via gravitation och på sätt undviker man plågsamt pumpande.
Efter en vinter med mycket regn så var det fint och torrt väder under våren. Blomningen skedde ganska snabbt under mycket fina förhållanden. Sommaren var som överallt i Frankrike extremt varm och torr och det ledde till slut till problem med stress i en del vingårdar. Det regn som kom i augusti var mycket välkommet, för bildandet av Botrytis så var det växlande vädret med regn och solsken perfekt och 2015 är en strålande årgång för söta viner.

En egendom som ägs och drivs av Claudie och Bruno Bilancini. De kom till Monbazillac i slutet på 1980-talet då Bruno var nyutexaminerad önolog från universitetet i Bordeaux. Han fick anställning som vinmakare hos det berömda Château de Monbazillac men konsulterade även för många mindre producenters räkning. Under tiden letade han och Claudie en egen egendom och 1991 hittade man det man sökt efter. En 9,5 hektar stor vingård som hade ägts av ett holländskt företag. Ett nordostligt läge i den mest berömda delen av området och inget lager att ta över. Således perfekt för att starta resan mot Brunos drömmars mål: att producera det bästa söta vita vin han möjligtvis skulle kunna göra. Första årgången kom 1992 och 1994 uppnådde han sin första 100-poängare hos Parker. Resten av historien finns väl dokumenterad av den internationella vinpressen… Under de nu snart 20 år som paret ägt egendomen har man dubblerat planteringsdensiteten, övergått till en ekologisk produktion och även börjat att tillverka torra viner i liten skala. Men fullt fokus ligger fortfarande på att varje år skörda optimalt mogna, fullt botytiserade druvor. Något som årgång efter årgång visar att Monbazillac kan...

blog comments powered by Disqus
Tillbaka