Sortiment · Frankrike · Bourgogne, Côte de Nuits · Domaine Bruno Clair

Gevrey Chambertin I:er cru Cazetiers 2014

Gevrey Chambertin I:er cru Cazetiers

Pris på Systembolaget:

750 ml: 1199 kr

Artikelnummer: 95098

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2014
  • Producent: Domaine Bruno Clair
  • Område: Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, röd färg
  • Doft: Nyanserad, kryddig och ursprungstypisk doft med inslag av skogshallon,lakrits, viol, kaffe, fat och mineral.
  • Smak: Ungdomlig, fruktig, kryddig och nyanserad smak med fin struktur. Inslag av skogshallon, lakrits, kaffe, fat och mineral. Vinet har en lång, nyanserad och koncentrerat fruktig avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 1199 kr

Artikelnummer: 95098

Detta Premier Cru-läge ligger högst upp i byn Gevrey.
Jordmånen blir därav ytterst kalkrik och mager. Stockarna är till en tredjedel planterade 1958, till en tredjedel 1972 och den resterande delen 1996. Åldern på stockarna och jordmånen ger viner som kännetecknas av stor koncentration, relativt låg syra och tydliga tanniner. De kan oftast avnjutas unga men besitter en stor lagringsduglighet.
Druvorna vinifieras i rostfria tankar efter att delvis avstjälkats. Temperaturen tillåts gå upp emot 32–33 grader. Efter avslutad jäsning förs vinet över på franska ekfat för lagring mellan 16 och 20 månader beroende på årgång.
Efter en mild vinter så kom en varm och fin vår med fint väder också under blomningen. Juli var en månad som blandade fint väder och värme med en hel del regn och det såg ut att bli en väldigt tidig skörd. I augusti blev det mycket svalare och det regnade frekvent vilket gjorde att mognadstakten avtog, man började bli oroliga över om druvorna skulle hinna mogna innan röta skulle ta överhand. Då kom september med soligt väder och relativt svala temperaturer vilket gjorde att risken för röta avtog och druvorna kunde mogna till fullo men bibehålla en fin syranivå. I slutändan så är 2014 en bra årgång med en klar fin frukt och bra balans.

Domaine Bruno Clair ligger i den nordligaste av Côte de Nuits byar, nämligen Marsannay-la-Côte. Egendomen skapades ursprungligen 1920 av Brunos farfar men delades upp 1985 på grund av arvstvister. Bruno, som hade startat under eget namn redan 1979, fick 1986 familjens förtroende att sköta en rad högkvalitativa lägen i olika byar i främst Côte de Nuits. 1993 lyckades Bruno utöka egendomen med vingårdar i Côte de Beaune och idag sträcker sig egendomen över totalt 25 hektar. Hälften av dessa återfinns i den lite okända och mycket underskattade byn Marsannay. Målsättningen är alltid att framställa eleganta och nyansrika viner som tydligt återspeglar den jordmån vinrankorna vuxit i. Stor möda läggs på arbetet i vingårdarna och all mark plöjs upp. Inga konstgjorda bekämpningsmedel används och endast naturlig kompost tillåts. Bruno själv ansvarar för vingårdarna medan hans lojala önolog, Philippe Brun, har ansvarat för vinifikationerna alltsedan starten 1979.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka