Sortiment · Australien · New South Wales, Orange · Logan Wines

Logan Weemala Pinot Gris 2016

Logan Weemala Pinot Gris

Pris på Systembolaget:

750 ml: 155 kr

Artikelnummer: 79864

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Logan Wines
  • Område: Australien, New South Wales, Orange
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Pinot Gris 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gyllengul mot ljust koppar
  • Doft: Stor och komplex doft med inslag av kvitten, blodapelsin, kaprifol och nougat.
  • Smak: Smakrikt vin med inslag av päron, vit persika, mogna citroner och mandel. Ett nyanserat vin med silkig textur och ett långt avslut.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 155 kr

Artikelnummer: 79864

Omdömen och recensioner

3 av 5 i Gourmet nr. 4 2017
"Med dragning åt rosa har detta vin friskhet, lite oljighet och sötfrukt i det i övrigt torra avslutet. Servera som välkomstvin till kryddiga korvar."

Druvorna kommer från en vingård i Orange som ligger 850 meter över havet på sluttningarna till Mount Canobolas. Skörden skedde för hand nattetid mellan den 8:e februari och 2:a mars 2016. Efter en mycket försiktig pressning av druvorna jäser druvmusten på ståltank, 25% av musten jäser med skal och macereras i 14 dagar. Allt vin jäser med naturlig jäst på ståltank (10% på fat) på låg temperatur och 20% av vinet genomgår malolaktisk jäsning. Vinet låg kvar på jästfällningen med regelbunden bâtonnage i 5 månader, därefter filtrerades vinet lätt innan buteljering.


2016 års växtsäsong var lite varmare och något torrare än genomsnittet i New South Wales Central Ranges. Säsongen började varm och torr under våren med välbehövligt regn och mildare temperaturer från november till januari. Det var den tidigaste skörden och kortaste växtperioden i Logan Wines 20-åriga historia. Med dessa förutsättningar producerades koncentrerade druvor rika på textur och druvtypicitet.



Efter att ha gett upp sin dröm att bli musiker utbildade sig Peter Logan inom biologi och kemi för att arbeta som kemist. Det dröjde dock inte länge för Peter att förstå att detta inte var hans kall i livet. Då hans far beslöt sig för att börja arbeta med vin såg Peter en möjlighet att kunna nyttja sina kunskaper på andra sätt där även kreativitet och passion kunde få plats. Peter utbildade sig till vinmakare i Adelaide och började sedan arbeta med sin far.
Idag består Logan Wines av ett litet och passionerat team med Peter, hans fru Hannah och assisterande vinmakaren Duncan Lloyd i spetsen.

Logan Wines har totalt 102 ha i vindistrikten Orange och Mudgee, 25 mil väster om Sydney. Både Orange och Mudgee är så kallade "cool climate" områden, vingårdarna ligger på 600-1000 meter över havet. Svala nätter och morgnar och solen från öknen i väst ger druvor med mycket fräschör och komplexitet. Jordmånen i Orange består mestadels av vulkanisk jord då området ligger ovanpå en utdöd vulkan. I Mudgee domineras jordmånen av järn och kvartsten.

Peter Logan vill visa upp Orange och Mudgees speciella "terroir" i sina viner, han använder naturlig jäst och är återhållsam med ekfat. Balans, fräschör och komplexitet i vinerna är det Peter strävar efter och det tycker vi han lyckas fantastiskt bra med!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka