Sortiment · Australien · New South Wales, Orange · Logan Wines

Logan Weemala Pinot Noir 2016

Logan Weemala Pinot Noir

Pris på Systembolaget:

750 ml: 139 kr

Artikelnummer: 91902

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2016
  • Producent: Logan Wines
  • Område: Australien, New South Wales, Orange
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klarröd
  • Doft: Generös doft med fin kryddighet och inslag av vilda jordgubbar, blommighet och örter.
  • Smak: Aromatisk, kryddig smak med inslag av röda körsbär, rabarber, skogshallon, ingefära och örter. Smakrikt vin med bra fräschör.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 139 kr

Artikelnummer: 91902

Omdömen och recensioner

Prisvärt!
av Allt om Mat nr 7 2018
"Dämpat och moget med någon jordgubb och rostade toner."

87 poäng
av Livets Goda, 6 april 2018
"Bunkra inför sommarens grillkvällar, pris och kvalitet överträffar förväntningarna. Syltade hallon och tuttifrutti samsas med eukalyptus och mjölkchoklad i finfin balans. Fynd!"

Fynd bland Systembolagets nyheter
"Ännu ett störtskönt vin från Australien till mycket bra pris. Kryddig, rätt öppen doft i lättsam, fatkryddad, druvtypisk stil. Utmärkt, både druv- och ursprungstypisk smak med prydlig, utvecklad frukt och jättesnygga syror. Drick inom två-tre år." Håkan Larsson, Allt om Vin 5 april 2016

15 poäng av Vinkällaren Grappe, april 2018
"Jordgubbssaftig, lätt körsbärtonad med en aning av kärnor. Solmogen, men ändå fräsch stil. Välgjort, om än i enkel saftig stil med en aning av örtiga toner från stjälkar."

92 poäng av Livets Goda, oktober 2017
"Mörka körsbär, vildhallon och röda äpplen tillsammans med en läckert syrlig fruktsötma med juicy fruktfäste och snygg krydda. Det vilar sedan en aromatisk Earl Grey-hintad parfymering i det vegetala tonerna och en snygg mineralisk fräschör ger transparens. Det är ungt och spänstigt med ett moget, charmerande uppträdande. Förbannat gott är det också!"

Druvorna kommer från en vingård som ligger i Orange, 950 meter över havet och domineras av vulkanisk jordmån. Weemala är både urbefolkningen Aboriginal Australians ord för "good view" och namnet på vingården i Central Ranges, New South Wales. Vinstockarna är ca 20 år gamla. Delar av druvmusten jäser i små öppna jäskar, där man trycker ner ”hatten” av skal två gånger per dag. Resten av druvmusten jäser i större ”rotary fermenters” som roterar två gånger per dag. Jäsningen sker endast med naturlig jäst, 10% av druvorna är hela klasar.
Vinet lagras dels på franska 500-liter ekfat i 5 månader och dels på ståltank. Vinet filtreras lätt innan buteljering.


2016 års växtsäsong var lite varmare och något torrare än genomsnittet i New South Wales Central Ranges. Säsongen började varm och torr under våren med välbehövligt regn och mildare temperaturer från november till januari. Det var den tidigaste skörden och kortaste växtperioden i Logan Wines 20-åriga historia. Med dessa förutsättningar producerades koncentrerade druvor rika på textur och druvtypicitet.

Efter att ha gett upp sin dröm att bli musiker utbildade sig Peter Logan inom biologi och kemi för att arbeta som kemist. Det dröjde dock inte länge för Peter att förstå att detta inte var hans kall i livet. Då hans far beslöt sig för att börja arbeta med vin såg Peter en möjlighet att kunna nyttja sina kunskaper på andra sätt där även kreativitet och passion kunde få plats. Peter utbildade sig till vinmakare i Adelaide och började sedan arbeta med sin far.
Idag består Logan Wines av ett litet och passionerat team med Peter, hans fru Hannah och assisterande vinmakaren Duncan Lloyd i spetsen.

Logan Wines har totalt 102 ha i vindistrikten Orange och Mudgee, 25 mil väster om Sydney. Både Orange och Mudgee är så kallade "cool climate" områden, vingårdarna ligger på 600-1000 meter över havet. Svala nätter och morgnar och solen från öknen i väst ger druvor med mycket fräschör och komplexitet. Jordmånen i Orange består mestadels av vulkanisk jord då området ligger ovanpå en utdöd vulkan. I Mudgee domineras jordmånen av järn och kvartsten.

Peter Logan vill visa upp Orange och Mudgees speciella "terroir" i sina viner, han använder naturlig jäst och är återhållsam med ekfat. Balans, fräschör och komplexitet i vinerna är det Peter strävar efter och det tycker vi han lyckas fantastiskt bra med!

blog comments powered by Disqus
Tillbaka