Sortiment · Frankrike · Arbois · Maison Rijckaert

Arbois Grand Elevage 2014

Arbois Grand Elevage

Pris på Systembolaget:

750 ml: 299 kr

Artikelnummer: 99879

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2014
  • Producent: Maison Rijckaert
  • Område: Frankrike, Arbois
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Savagnin 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar gul färg
  • Doft: Nyanserad och komplex doft med inslag av citrus, gula äpplen, ananas, gul stenfrukt, vita blommor och mineral.
  • Smak: Torr, frisk och komplex smak med koncentrerad frukt samt inslag av citrus, gult äpple, gul stenfrukt och mineral. Vinet har en tydlig mineralsälta och en lång, komplex eftersmak.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 299 kr

Artikelnummer: 99879

Arbois Grand Elevage är Rijckaerts toppvin ifrån Jura. Druvorna kommer ifrån de äldsta Savagnin-stockarna i de olika vingårdslägen man äger i Arbois. Åldern på stockarna är 50-55 år gamla. Efter en långsam och försiktig pressning så tappas vinet över på 228 liters, gamla ekfat för jäsning och därefter lagring i 2 år. Detta är en "Savagnin Ouillé", vilket betyder att den inte är gjord i en oxidativ stil som exempelvis Vin Jaune, man toppar upp faten under lagringen utan någon battonage.
2014 var ett fantastiskt år för de vita vinerna i Jura. Efter en ganska kall och regnig vår, så fortsatte de första sommarveckorna i samma stil, under augusti månad började det vända och september var exceptionellt torr och solig. Det var perfekta förhållanden för druvorna att mogna. I slutändan så var skördeuttagen låga och vinerna har stor koncentration med tydlig mineralitet och hög syra.
Florent anser själv att det är den bästa årgången de senaste 20 åren!. Vinerna är eleganta och har en fin, precis struktur och en djup mineralitet som är typisk för vinerna ifrån Jura. För de som gillar den vitala och spänstiga karaktären i vinerna kan de drickas nu men de har också en stor lagringspotential.

Maison Rijckaert grundades 1998 av Jean Rijckaert, egendomen består av 4 hektar vingårdar i Bourgogne och 5,5 hektar i Jura. 2013 togs egendomen över av Florent Rouve, han driver den vidare med samma filosofi och vision som Jean hade. Låga skördeuttag, skörd för hand, endast den naturliga jästen används och vinerna lagras under lång tid i gamla ekfat. En försiktig och naturlig vinmakning med målsättningen att utrycka vinernas unika terroir och typicitet. Utöver de vinerna som kommer ifrån de egna vingårdarna så köper man också druvor ifrån utvalda odlare.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka