Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

AOC Alsace Rouge 2015

AOC Alsace Rouge

Pris på Systembolaget:

750 ml: 219 kr

Artikelnummer: 70695

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Klar, ljusröd färg
  • Doft: Kryddig, nyanserad och fruktig doft med inslag av körsbär, hallon, fat och kryddor.
  • Smak: Kryddig, frisk och fruktig smak med inslag körsbär, hallon, fat och kryddor. Vinet har en frisk och fräsch avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 219 kr

Artikelnummer: 70695

Omdömen och recensioner

Rekommenderas! av Allt om Vin nr 6 2017
"Dov, egen utvecklad doft med mörka bär. Lätt, stram, sammansatt, rätt tuff smak."

Vinet kommer från Pinot Noir stockar odlade på olika vingårdslägen runt byarna Ribeauvillé, Bergheim och St Hippolyte. Ambitionen är att göra ett välstrukturerat, stramt och fräscht vin där tankarna snarast drar åt det burgundiska hållet. För Jean-Michel är det så som Pinot Noir från Alsace ska smaka om man tar tillvara på vad de olika jordmånerna har att erbjuda vinet. Vinet lagras 12 månader på gamla 228 liters fat före buteljering.
För Marcel Deiss så är årgång 2015 fullständigt exceptionell! Man jämför med den legendariska årgången 1947 och man tror att man om 60 år kommer att prata om 2015 på samma sätt som man idag gör om 1947. Vintern var mild och våren regnig, det följdes av en mycket varm och torr sommar. Under skörden så var förhållandena idealiska och man kunde i lugn och ro skörda druvorna vid optimal tidpunkt. Till skillnad från under 2014 så orsakade Suzuki flugan inga problem i vingårdarna. Hos Domaine Marcel Deiss så är man lyrisk över vinernas kvalité.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka