Sortiment · Italien · Veneto · Tenuta Sant Antonio

Scaia Corvina 2015

Scaia Corvina

Pris på Systembolaget:

750 ml: 109 kr

Artikelnummer: 75527

  • Typ: Rött
  • Årgång: 2015
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Område: Italien, Veneto
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Vin-o-lok
  • Druvsammansättning: Corvina 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ungdomlig mörk röd med blå kant
  • Doft: Omedelbar och mörkfruktig doft med inslag av kryddor och örter
  • Smak: Fruktig och smakrik med bra fräschör och karaktärer av björnbär, hallon och röda vinbär

Pris på Systembolaget:

750 ml: 109 kr

Artikelnummer: 75527

Omdömen och recensioner

90 poäng
av Livets Goda, 11 september 2017
"Sammanfattningsvis är Scaia Corvina 2015 ett rent, fräscht och distinkt ”paket” som visar upp både snälla och timida sidor liksom mer temperamentsfulla, vilket skapar ett vin med mångfacetterade sidor och egensinnigt lynne som gör upplevelsen i intagandet både kul, intressant och gott. Det är rätt mycket för ett vin i denna prisklass!"

Bästa Köp! i Allt om Vin, nr. 7 2017
"Trevlig, körsbärsfruktig, kärnig doft med ursprungskaraktär. Generös, hyggligt kontrollerad smak med bra, uppstramat slut."

Ambitionen med Scaiavinerna är att göra viner i en modern, elegant och fruktdriven stil utan inslag av torkad frukt. Druvorna kommer från två byar i Veneto, Colognola ai Colli (grusiga, relativt hårda jordar) och Mezzane di Sotto (sandiga jordar med mycket vita kalkinslag). Det är främst unga vinstockar (5-15-åriga) med en planteringsdensitet på upp till 8000 stockar per hektar. Unga vinstockar premierar frukten i vinet. Druvorna avstjälkas och därefter kallmacereras musten. Jäsning och lagring sker på ståltank. Vinifikationen är inriktad på att göra ett generöst och fruktdrivet vin.
Tack vare de stora regnen under 2014 klarade vingårdarna av det extremt varma och torra vädret som 2015 bjöd på. Juli är den varmaste månad som någonsin registrerats i området. Lätta regn i augusti och en något svalare september gav förutsättningar att producera viner av högsta potential. Skörden gav också en större volym än de senaste 5 åren vilket var mycket välkommet. För röda viner räknas det som ett toppår medans det generella betyget för det vita är mycket bra.

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.

Svamprisotto med tryffelost


Rekommenderade viner

Scaia Corvina

ca. 4 portioner

Ingredienser

  • 1 l blandad svamp efter säsong
  • 3-4 dl Carnaroliris
  • 1 l mörk kycklingbuljong/grönsaksbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • ½ dl finhackad schalottenlök
  • 100 g riven tryffelost (för en krämigare risotto använd gärna Boerenkaas)
  • 150 g smör
  • 3 msk finstrimlad bladpersilja
  • 1 msk plockad timjan
  • Salt och peppar
  • Citronsaft ca 2-3 msk

Instruktioner

Börja med att steka svampen i 50 g smör, lägg över i en bunke.

Koka upp buljong och vitt vin i en gryta, låt stå på svag värme. Stek löken mjuk utan att den får färg i 1 msk smör, tillsätt ris och timjan. Börja sedan ”mata” riset med den varma buljongen lite i taget, ca 1–2 dl åt gången, koka på medelhög värme. När riset är mjukt men fortfarande har en kärna ”al dente”, tillsätt svamp och 100 g smör. Tillsätt eventuellt lite mer buljong.

Avsluta med ost och persilja, smaka av med salt, peppar och bryt av de rika smakerna med citronsaft.

Servera direkt!


Gräddig svamptoast


Rekommenderade viner

Scaia Corvina

ca. 4 portioner

Ingredienser

  • Ca 800g svamp efter säsong
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ dl hackad schalottenlök
  • 3 msk hackad persilja
  • 4 skivor bröd (gärna levain eller liknande)
  • 100g smör
  • 12 skivor lufttorkad skinka
  • 1 påse babyspenat (ca 70g)
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Instruktioner

Stek brödskivorna i 50g smör tills de får en fin, gyllene färg.

Stek svampen i resten av smöret, salta och peppra. Avsluta med schalottenlök och stek i ytterligare någon minut. Tillsätt grädde och låt den koka in tills nästan ingenting återstår. Tillsätt därefter persilja och lägg upp svampen på det stekta brödet, garnera med lufttorkad skinka och babyspenat som du blandar i olivoljan.


blog comments powered by Disqus
Tillbaka