Skriv ut

Scaia Corvina 2015

Scaia Corvina
Pris på Systembolaget: 109 kr (750 ml)
Artikelnummer: 75527
Typ: Rött
Producent: Tenuta Sant Antonio
Område: Italien, Veneto
Jordbruk: Konventionellt
Flaskförslutning: Vin-o-lok
Druvsammansättning: Corvina 100%

Om vinet

Ambitionen med Scaiavinerna är att göra viner i en modern, elegant och fruktdriven stil utan inslag av torkad frukt. Druvorna kommer från två byar i Veneto, Colognola ai Colli (grusiga, relativt hårda jordar) och Mezzane di Sotto (sandiga jordar med mycket vita kalkinslag). Det är främst unga vinstockar (5-15-åriga) med en planteringsdensitet på upp till 8000 stockar per hektar. Unga vinstockar premierar frukten i vinet. Druvorna avstjälkas och därefter kallmacereras musten. Jäsning och lagring sker på ståltank. Vinifikationen är inriktad på att göra ett generöst och fruktdrivet vin.
Tack vare de stora regnen under 2014 klarade vingårdarna av det extremt varma och torra vädret som 2015 bjöd på. Juli är den varmaste månad som någonsin registrerats i området. Lätta regn i augusti och en något svalare september gav förutsättningar att producera viner av högsta potential. Skörden gav också en större volym än de senaste 5 åren vilket var mycket välkommet. För röda viner räknas det som ett toppår medans det generella betyget för det vita är mycket bra.

Om producenten

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.