Sortiment · Frankrike · Loire, Sancerre · Domaine Champault

Sancerre Blanc "Les Pierris" 2016

Sancerre Blanc "Les Pierris"

Pris på Systembolaget:

750 ml: 159 kr

Artikelnummer: 2259

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Domaine Champault
  • Område: Frankrike, Loire, Sancerre
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Skruvkapsyl
  • Druvsammansättning: Sauvignon Blanc 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Ljust gul
  • Doft: Druvig och ungdomlig med inslag av nässlor, svartvinbärsblad och en begynnande mineralitet.
  • Smak: Smakrik med en bra fruktattack och fin fräschör. I eftersmaken känner man mineraliteten och aromatiken komma smygande.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 159 kr

Artikelnummer: 2259

Omdömen och recensioner

Fynd!
Allt om Vin nr. 7 2017
"Mycket frisk och ursprungstypisk doft med fin, stenig mineralton. Fräsch, hel och ren, svalfruktig smak i klassisk stil."

Mer än prisvärt Allt om Mat nr. 10 2017
"Slankt och fint med fräschör, krydda, längd och skaldjurslängtan."

Druvorna handskördas från cirka 20 små vingårdsdelar spridda över appellationen Sancerre. Jordmånen har som gemensam nämnare i dessa lägen en stark kalkdominans och kallas lokalt ”Caillottes” vilket betyder småsten av kalk. Denna jordmån ger viner med en yppig men elegant doft. Smaken blir citrusfruktig med tydliga toner av mineral. Jäsningen äger rum på rostfria tankar utan tillsats av jäst. Vinerna får sedan ligga med sin jästfällning fram till den slutliga blandningen och buteljeringen som äger rum i början på sommaren året efter skörden. Allt i vineriet sker enligt gravitation och man undviker på så sätt plågsamma pumpningar av vinet.

2016 går i stora delar av Frankrike till historien som en av de svåraste och mest komplicerade växtsäsongerna i mannaminne. Så också i Loire. Det tog sin början med utbredda problem av frost 26-27 april. Det drabbade inte alla områden och vingårdslägen men påverkade i större eller mindre omfattning hela regionen, i Menetou-Salon förstördes ca 60% av vingårdarna! Det fortsatte under maj och juni med hög luftfuktighet och mulet väder som gav stora problem med röta och mjöldagg i vingårdarna. I juli vände vädret och det blev istället extremt torrt och varmt, bristen på vatten saktade ner mognadsprocessen och man hade kunde så småningom se fram emot en sen skörd under fina väderförhållanden. De fina förutsättningarna under september och början av oktober var det som i slutändan räddade årgången, man producerade 20-60% mindre än normalt av de olika appellationerna men kvalitén är genomgående fin med bra koncentration och balans.

Domaine Champault är en egendom om totalt 22 hektar vingårdar och den drivs idag av de två bröderna Laurent och Claude. Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och man ser tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som en av framtidens mest spännande namn i Sancerre.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka