Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Engelgarten 2014

Engelgarten

Pris på Systembolaget:

750 ml: 349 kr

Artikelnummer: 72408

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2014
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Riesling, Pinot Gris, Sylvaner, Muscat och Pinot Noir 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Nyanserad och fruktig doft med inslag av persika, päron, citrus, vita blommor, kryddor och mineral.
  • Smak: Fruktig, nyanserad och komplex smak med viss sötma, inslag av persika, citrus, päron, kryddor och mineral. Vinet har en lång och komplex avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 349 kr

Artikelnummer: 72408

Vingården Engelgarten ligger precis i utkanten av Bergheim och består av en väldränerad grusblandad jordmån. Den reflekterade värmen och bristen på vatten som gör sig särskild påmind i september månad borgar för låg avkastning och en djup fysiologisk mognad av druvorna. Genom att druvan mognar ut helt tappar skalen sin vegetativa karaktär och Engelgarten sätter sin prägel på vinet på bekostnad av druvsortens särdrag. Toner av honung, grapefrukt och mandarin lyfts fram av en tydlig mineralkaraktär.
Vinifikationen äger rum på stora ekliggare och buteljering sker under hösten året efter skörden.

I Alsace så startade 2014 med en mild vinter och en mycket varm och torr vår.
De ledde till en tidig blomning, cirka två veckor tidigare än genomsnittet.
Under juli månad så regnade det dubbelt så stora mängder som ett normalt år, augusti var kallare än normalt vilket gjorde att växtcykeln närmade sig det normala. De låga temperaturerna i augusti gav också förutsättningar för den fina, höga syra som finns i årgångens viner. Det mesta denna årgång skulle dock handla om fruktflugan drosophila Suzukii, normalt hemmahörande i Asien. Liksom i många andra vinområden så var det en explosionsartad ökning 2014. Det som skiljer denna art ifrån den Europeiska varianten är att den kan bita hål på druvskalen och starta en bakteriell infektion i druvan. Det gjorde att det krävdes en massiv insats av sortering både i vingårdarna och i vineriet. Skördeuttagen blev också mycket låga, i genomsnitt 25 hl/ha hos Deiss. I slutändan så gjorde de lite vin men av hög kvalité med fin syra i en något torrare stil än vanligt.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka