Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Langenberg 2014

Langenberg

Pris på Systembolaget:

750 ml: 279 kr

Artikelnummer: 99066

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2014
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering med dominans av Riesling 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Nyanserad och fruktig doft med toner av citrusfrukter, persika, örter, vita blommor och mineraler.
  • Smak: Komplex och frisk med viss sötma, inslag av citrus, persika, gula plommon, örter och mineral. Vinet har en lång och mineraldriven avslutning.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 279 kr

Artikelnummer: 99066

Omdömen och recensioner

91 poäng av Livets Goda, 21 september 2017
"Wow, så läckert! Ännu ett vin från denna favoritproducent, renheten är slående med yppig frukt och aningen sötma som rundar av. Krutrök och mineral samsas med persika, inlagda päron och bittermandel. Köp!"

89 poäng av Dina Viner Profesional Edition 2017-17
"Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra, viss fruktsötma och inslag av persikor, äpple, grapefrukt, flinta, sälta och mineraler."

Langenberg är det nordligaste läget som Jean-Michel har. Det ligger på en rakt sydlig sluttning utanför byn Ste Hippolyte. Jordmånen är granitdominerad (lokalt kallar man denna typ av granit för Ste Hippolytus) och väldigt mager. Det resulterar i tydligt mineraliga viner, ofta med en liten sälta.
Som de andra vingårdsbetecknade vinerna från Deiss är även detta en samplanterad (olika druvsorter) vingård, men Riesling spelar en stor roll.
I Alsace så startade 2014 med en mild vinter och en mycket varm och torr vår.
De ledde till en tidig blomning, cirka två veckor tidigare än genomsnittet.
Under juli månad så regnade det dubbelt så stora mängder som ett normalt år, augusti var kallare än normalt vilket gjorde att växtcykeln närmade sig det normala. De låga temperaturerna i augusti gav också förutsättningar för den fina, höga syra som finns i årgångens viner. Det mesta denna årgång skulle dock handla om fruktflugan drosophila Suzukii, normalt hemmahörande i Asien. Liksom i många andra vinområden så var det en explosionsartad ökning 2014. Det som skiljer denna art ifrån den Europeiska varianten är att den kan bita hål på druvskalen och starta en bakteriell infektion i druvan. Det gjorde att det krävdes en massiv insats av sortering både i vingårdarna och i vineriet. Skördeuttagen blev också mycket låga, i genomsnitt 25 hl/ha hos Deiss. I slutändan så gjorde de lite vin men av hög kvalité med fin syra i en något torrare stil än vanligt.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka