Sortiment · Frankrike · Alsace · Domaine Marcel Deiss

Grand Cru Altenberg de Bergheim 2011

Grand Cru Altenberg de Bergheim

Pris på Systembolaget:

750 ml: 599 kr

Artikelnummer: 99231

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2011
  • Producent: Domaine Marcel Deiss
  • Område: Frankrike, Alsace
  • Jordbruk: Biodynamiskt
  • Flaskförslutning: Naturkork
  • Druvsammansättning: Samplantering 100%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gyllengul färg
  • Doft: Komplex och nyanserad doft med stort djup. Inslag av citrus, persika, honung, te, mineral, vanilj, örter.
  • Smak: Söt, frisk, komplex och smakrik med inslag av citrus, persika, honung, mineral, vanilj, örter. Vinet har en lång och komplex eftersmak med stort djup.

Pris på Systembolaget:

750 ml: 599 kr

Artikelnummer: 99231

Där Grand Cru Altenberg de Bergheim ligger så möts en stenig kalkstensjordmån med en mer lerig jordmån bestående av märgel. Exponeringen är fullt sydlig och det är ett mycket varmt och torrt mikroklimat. Druvorna når höga sockerhalter och ofta bildas en hel del botrytis. Vingården är samplanterad med ett mycket stort antal olika druvsorter som alla ingår i vinet. Detta är ett stort vin med en hel del restsötma och en stor lagringspotential!
2011 såg inte så lovande ut tidigt på säsongen med mycket regn och kalla eller svala temperaturer. Men i mitten av juli förändrades förutsättningarna med hjälp av stigande temperaturer och fler soltimmar. En ovanligt varm augusti samt en lång "brittsommar" gjorde att möjligheten att göra bra viner ökade. För Domaine Deiss är det att betrakta som ett riktigt bra år.

Marcel Deiss har sitt säte i byn Bergheim som ligger ca tre kilometer norr om Ribeauvillé. Egendomen som består av drygt 27 hektar mark är splittrad på nio kommuner som sträcker sig över två mil. De enorma jordmånsvariationer som således uppstår har lett Jean-Michel Deiss, ägaren och vinmakaren, att vinifiera alla olika lägen för sig. Han har skapat ett internt klassificeringssystem som är uppdelat i tre nivåer: Kvalitetsviner från terroirer, kvalitetsviner från ”Premier Cru-terroirer” samt Grand Cru-lägen. På denna egendom arbetar man ekologiskt sedan över tjugo år och biodynamiskt sedan några år. All mark plöjs upp regelbundet, ingen konstgödsel används, allt för att rötterna skall söka sig så djupt som möjligt ned i jordmånen. Jean-Michels övertygelse kan sammanfattas som följer: ”Ju större vinet är, desto mer är smakupplevelsen och komplexiteten kopplad till jordmånen på bekostnad av typiska särdrag från druvsorter.” Hos Deiss skördar man när balansen i druvan anses perfekt, oavsett om det sedan blir en Vendange Tardive eller en Selection de Grains Nobles. Hela vingårdsläget skördas på en och samma gång för att respektera jordmånens karaktär. Man motsätter sig både odlad jäst och chaptalisering. Jean-Michel återgår metodiskt till den urgamla Alsace-traditionen med samplanterade vingårdar, då han menar att det skapar viner med högre komplexitet och större balans. På sikt är målsättningen att endast ange växtläget, årgången och producenten, snarare än druva och mognadsgrad som brukligt är i Alsace idag.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka