Sortiment · Italien · Veneto · Tenuta Sant Antonio

Monti Garbi Soave 2016

Monti Garbi Soave

Pris på Systembolaget:

BIB 3000 ml: 235 kr

Artikelnummer: 2078

  • Typ: Vitt
  • Årgång: 2016
  • Producent: Tenuta Sant Antonio
  • Område: Italien, Veneto
  • Jordbruk: Konventionellt
  • Flaskförslutning: Ej specificerat
  • Druvsammansättning: Garganega 85%, Chardonnay 10%, Trebbiano di Soave 5%
  • Produktblad: Skriv ut
  • Utseende: Gul färg
  • Doft: Stor doft med inslag av persika, päron och gula äpplen som samsas med en välintegrerad fatkaraktär
  • Smak: Smakrik med en direkt frukt och rikedom. Gulfruktig, ren med en liten fatkaraktär och bra fräschör

Pris på Systembolaget:

BIB 3000 ml: 235 kr

Artikelnummer: 2078

Omdömen och recensioner

Bra köp! av Allt om Vin nr 9 2017
"Ananas, persika och päron. I smaken även en lätt kryddighet som piggar upp. Enkelt men anständigt."

Fynd! av Allt om Mat, september 2017
"Utmärkt i aptitretande, ren stil. Inslag av päron, citrus och en örtig ton. Gott till en buffé med betoning på grönt."

Nr 2 på Topplistan 2017, Boxtoppen
"Ett runt och rikt vin med solmogen frukt i ren stil, med bra balans och fräschör. Fruktinslag av äpple, persika, päron, ananas, citrus och passionsfrukt, samt en lättsam krydda i finish. Riktigt seriöst vin i segmentet."

Mer än prisvärd! av BK Wines, september 2017

Druvorna till vinet kommer till största del från egna vingårdar som är belägna i och kring byn Colognola ai Colli på cirka 200-300 meters höjd. Vinrankorna är planterade i en jordmån som domineras av vulkaniskt stoft men det finns även inslag av kalkhaltiga leror. Densiteten spänner mellan sex och åtta tusen stockar per hektar och man beskär den naturligt yviga Garganegarankan hårt för att begränsa avkastningen. All skörd sker för hand och vinet får jäsa vid låg temperatur och för att bibehålla fräschören genomgår vinet inte malolaktisk jäsning. Efter avslutad jäsning på ståltank förs 15% över till 500 liters fat av fransk ek för att mognadslagra på sin jästfällning till april då det blandas, stabiliseras och förbereds för buteljering eller fyllning på bag-in-box.
2016 är ett år som Paolo Castagnedi är nöjd med. Under våren var det svalt och mycket nederbörd. Sommaren blev varm, men inte het. Man hade ovanligt stora temperaturskillnader mellan dag och natt vilket gav bra fräschör och höjd aromatik. Förutsättningarna gav en senare skörd än normalt med cirka 10 dagar. Kvaliteten är bra och kvantiteterna är normala.

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.

blog comments powered by Disqus
Tillbaka