Skriv ut

Monti Garbi Soave 2016

Monti Garbi Soave
Pris på Systembolaget: 245 kr (BIB 3000 ml)
Artikelnummer: 2078
Typ: Vitt
Producent: Tenuta Sant Antonio
Område: Italien, Veneto
Jordbruk: Konventionellt
Flaskförslutning: Ej specificerat
Druvsammansättning: Garganega 85%, Chardonnay 10%, Trebbiano di Soave 5%

Om vinet

Druvorna till vinet kommer till största del från egna vingårdar som är belägna i och kring byn Colognola ai Colli på cirka 200-300 meters höjd. Vinrankorna är planterade i en jordmån som domineras av vulkaniskt stoft men det finns även inslag av kalkhaltiga leror. Densiteten spänner mellan sex och åtta tusen stockar per hektar och man beskär den naturligt yviga Garganegarankan hårt för att begränsa avkastningen. All skörd sker för hand och vinet får jäsa vid låg temperatur och för att bibehålla fräschören genomgår vinet inte malolaktisk jäsning. Efter avslutad jäsning på ståltank förs 15% över till 500 liters fat av fransk ek för att mognadslagra på sin jästfällning till april då det blandas, stabiliseras och förbereds för buteljering eller fyllning på bag-in-box.
2016 är ett år som Paolo Castagnedi är nöjd med. Under våren var det svalt och mycket nederbörd. Sommaren blev varm, men inte het. Man hade ovanligt stora temperaturskillnader mellan dag och natt vilket gav bra fräschör och höjd aromatik. Förutsättningarna gav en senare skörd än normalt med cirka 10 dagar. Kvaliteten är bra och kvantiteterna är normala.

Om producenten

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet.