Skriv ut

Chinon Clos de Danzay 2006

Chinon Clos de Danzay
Pris på Systembolaget: 149 kr (750 ml)
Artikelnummer: 97875
Typ: Rött
Producent: Domaine Pierre Jacques Druet
Område: Frankrike, Chinon, Loire
Jordbruk: Konventionellt
Flaskförslutning: Naturkork
Druvsammansättning: Cabernet Franc 100%

Om vinet

Clos de Danzay kommer ifrån den högra stranden av floden Vienne, jordmånen består av kalksten. Vinerna ifrån det här vingårdsläget blir en aning robusta som unga men utvecklas fint med lagring.
2006 bjöd på många överraskningar i väderleken. En sval vår med sen knoppning följdes av en varm juni och en varmare juli. Man befarade att man skulle få en rik och mindre finessrik årgång. En kall augusti förändrade dock detta och druvorna lyckades bibehålla bra syranivåer. September blev varmt och regnigt och vissa producenter drabbades av röta i vingården. Druet klarade sig dock helskinnad..

Om producenten

Pierre Jacques Druet kom till Bourgueil 1980 efter studier både i Bourgogne och i Bordeaux. Efter avklarad önologexamen tog en lång karriär vid ett tyskt tillverkningsföretag vid, innan han återvände som tekniskt ansvarig för en stor negociantfirma i Bordeaux. Men Pierre Jacques ville producera egna viner och återvände till sitt ursprung i Loiredalen. Efter att ha startat med att hyra både vingårdar och lokaler har han idag 20 hektar mark i Bourgueil och en funktionell men enkel vinifikationsanläggning. Med sina erfarenheter från andra områden insåg Pierre Jacques snart att Bourgueil inte är ett homogent område utan det består av en rad olika vingårdslägen med unika jordar, exponeringar och mikroklimat. Han började vinifiera samtliga lägen för sig och man kan utan omsvep säga att han ligger bakom mycket av den utveckling området sett de senaste trettio åren.Vinerna får mogna länge innan de släpps till försäljning och de visar på Loiredalens fantastiska förmåga att producera personliga, eleganta och nyanserade viner.